Festival Underhill počinje u petak

U međunarodnoj selekciji biće prikazani filmovi iz Indije, Izraela, Japana, Njemačke, Holandije. U regionalnoj selekciji su filmovi iz Hrvatske, Srbije, Italije, Rumunije, Bugarske i Crne Gore.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2011. 15:15h

Drugi međunarodni festival dokumentarnog dugometražnog filma “UnderhillFest”, počeće u petak, 20 maja, kako su najavili organizatori na jučerašnjoj konferenciji za novinare. O ovogodišnjem festivalu su govorili Miroslav Minić PR festivala, Jelena Radonjić PR crnogorskog Telekoma, Anđelka Nenezić direktorka “Underhill-a”, Vuk Perović filmski selektor, i Ivan Vukčević urednik muzičkog segmenta.

Kako je najavio Minić, festival će početi projekcijom filma “Cinema Komunisto” Mile Turajlić, na Stadionu malih sportova u 20 i 30 sati, nakon čega će biti održan koncert poznatog srpskog benda “Svi na pod!”.

“Festival će biti završen 28. maja, takođe na Stadionu malih sportova filmom “Žestoka snaga rime”, uručenjem nagrade Maslač, te koncertom jednog od najboljih hrvatskih bendova “Elemental”. Ostale projekcije će biti u bašti podgoričkog lokala “Soul II Soul”, kazao je Minić.

Anđelka Nenezić je objasnila da postoje dvije takmičarske selekcije u okviru festivala, i to međunarodna i regionalna, kao i jedna vantakmičarska selekcija.

Filmski program

“U međunarodnoj selekciji biće prikazani filmovi iz Indije, Izraela, Japana, Njemačke, Holandije. U regionalnoj selekciji su filmovi iz Hrvatske, Srbije, Italije, Rumunije, Bugarske i Crne Gore. Vantakmičarska selekcija podrazumijeva film iz Francuske “Žestoka snaga rima”, koji govori o rep muzici sa četiri kontinenta iz šest zemalja, te film “WikiLeaks” o čuvenom serveru” istakla je Nenezić.

Muzički dio

Muzički urednik festivala Ivan Vukčević je najavio da će pored koncerata zvijezda poput grupa “Svi na pod!” i “Elemental”, publiku festivala zabavljati domaći DJ-evi Vlado TomiĆ aka Ryan Lubarda, DJ Gilerz, a 23. maja će nastupiti DJ Sero iz Hrvtaske.

Vukčević je podsjetio da su prošle godine u okviru festivala nastupili Darkvood Dub i Intruder, te da su odlučili da i ove godine ostanu u domenu regionalne scene.

Pored muzičkog i filmskog dijela programa, na Fakultetu vizuelnih umjetnosti predavanja će u okviru edukativnog programa držati Marija Džidževa, prošlogodišnja dobitnica nagrade Maslačak, i Dimitar Anakiev, autor velikog broja dokumentarnih filmova vezanih za balkansku tranziciju. Njegova četiri filma će se u okviru festivala prikazati u KIC-u Budo Tomović.

Ukojiko želite da posjetite sajt festivala, kliknite ovdje.

Bonus video: