Francuska će ustupiti dokumente o Petrovićima

Francuska spremna da Crnoj Gori preda arhivsku građu koja se odnosi na crnogorsku kraljevsku Vladu u egzilu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 15:17h

Omaž velikom crnogorsko-francuskom slikaru Dadu Đuriću, priređen je juče u Boburu Muzeju moderne umjetnosti u Parizu, a ministi kulture Francuske i Crne Gore Frederik Miteran i Branislav Mićunović su potpisali Protokol o saradnji u oblasti kulture.

Ministar Miteran je saopštio da je Francuska spremna da Crnoj Gori preda arhivsku građu koja se odnosi na crnogorsku kraljevsku Vladu u egzilu, kao i filmsku građu koja se odnosi na Crnu Goru.

Dado pored Rekišoa i Žana Dibifea

Potpisivanju Protokola i omažu Dadu, priusustvovao je veliki broj prijatelja čuvenog umjetnika kao i ljudi iz kulturnog života Francuske.

Direktor Muzeja Alen Seban je govorio o Dadovom stvaralaštvu i njegovom značaju za savremenu umjetnost. On je kazao da je Đurić. čimm je došao u Pariz “izazvao radoznalost bogatstvom svoje grafičke imaginacije i blistave virtuoznosti...”

Seban je rekao da Muzej posjeduje 130 Dadovih slika i crteža, od kojih je neke sam umjetnik poklonio, ali većina potiče iz donacije Danijela Kordijea koji je u tri navrata poklanajo slike Muzeju.

Tako se Dado našao u muzeju u susjedstvu svoga prijatelja Rekišoa i Žana Dibifea kojem duguje preporuku Danijelu Kordijeu, koji ga je otkrio u Francuskoj.

Nakon otvaranja izložbe, uslijedili su govori ministara Miterana i Mićunovića u kojima su jedan dio posvetili Dadu, a drugi kulturnoj saradnji, što je i bio cilj tog sastanka.

Miteran se sjetio snimatelja crnogorskog porijekla

Ministar Miteran, istoričar po obrazovanju je napisao dirljive stranice o Crnogorcima u svojim knjigama. On je u Boburu kazao da možda neki Francuzi ne poznaju još dovoljno Crnu Goru, ali da je ona prisutna u istoriji te zemlje, kao i u istoriji umjetnosti.

“Podsjećam vas na izuzetnu ličnost Frederika Rosifa (pseudonim – poznatog francuskog snimatelja) porijeklom Crnogorca i to da u francuskim kinematografskim arhivama postoji veliki materijal koji se odnosi na kraljevsku kuću Petrovića do 1918. godine. Francuska će pokloniti dobar dio tih dragocjenih dokumenata Crnoj Gori”, rekao je ministar Miteran. Mićunović je kazao da će Crna Gora ubuduće raditi na istraživanju stvaralaštva ovog poznatog glumca i fimskog radnika, koji je rođen na Cetinju, a živio je i stvarao u Francuskoj.

Dvije zemlje će razmjenjivati stručnjake, pozive za simpozijume i istraživanja, a biće podržana direktna komunikacija institucija koje organizuju muzičke ili filmske festivale, između muzeja i sličnih organizacija

Ministar Mićunović je “Vijestima” kazao da je potpisivanje Protokola o saranji između dvije zemlje rezultat nekoliko dobrih inicijativa.

“Isto je tako dobra okolnost da smo u ovoj prostoriji gdje su Dadova djela, gospodin Miteran i ja potpisali sporazum saradnje između Francuske i Crne Gore gdje smo se obavezali na mnogo toga... Francusko Ministarstvo kulture je pokazalo spremnost da uđe u saradnju sa Crnom Gorom”, rekao je on.

Razmjena kulture

Protokol između Crne Gore i Republike Francuske podrazumijeva podsticanje saradnje u oblasti svih umjetnosti, bibliotekarstva i prevodilaštva, kao i promovisanje razmjene informacija koje se odnose na zaštitu kulturne baštine.

Dvije zemlje će razmjenjivati stručnjake, pozive za simpozijume i istraživanja, a biće podržana direktna komunikacija institucija koje organizuju muzičke ili filmske festivale, između muzeja i sličnih organizacija.

Promovisaće se razmjena umjetnika, stvaralaštva zemalja i učešće na festivalima koji se organizuju u obje zemlje. Takođe, biće podržana direktna saradnja među muzejima, galerijama i drugim institucijama u oblasti likovne umjetnosti, kao i promovisanje saradnje među organizacijama, institucijama i lokalnim vlastima nadležnim za zaštitu kulturne baštine.

Protokol predviđa i podsticanje prevođenja književnih djela iz obje zemlje. U skladu sa Konvencijom UNESCO iz 1970. godine, dvije države zajednički će se boriti u cilju zabrane i sprečavanja uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.

Dadova sala u Boburu

Četiri izložene Dadove slike su velikog formata i sve su iz različitih perioda. Tu je i ona slavna Dadova “Velika farma” koju je posvetio svom prijatelju Rekišou, slika “Pokolj nevinih”, koju je Dado naslovio i kao “Građanski rat u Crnoj Gori”, “Diptih iz Heruvala” sa njegovom čuvenom normandijsko-nježno-plavom bojom. Pred tom slikom je i potpisan ugovor.

Četvrta slika je iz najnovijeg Dadovog perioda na kojoj se vidi velika promjena u tretmanu i boji u odnosu na sve ostale, a posebno na najstariju, Veliku Farmu.

Vjerovatno će ta Dadova sala u Muzeju postati mjesto obilaska njegovih zemljaka, slikara i umjetnika

Bonus video: