OSUĐEN I ČILA ŠĆEKIĆ

Po 30 godina za ubistvo Slavoljuba Šćekića, porodica traži nalogodavca

Advokati osuđenih su najavili su da će se žaliti na osuđujuće presude.
298 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2011. 12:41h

Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni su na po 30 godina zatvora za organizanje ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, dok su Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora zbog njegovog ubistva.

Alan Kožar osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 6 godina i 10 mjeseci zbog podmetanja tri eksplozije na hotel Splendid u Bečićima, koji je tada bio u izgradnji, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika Splendida.

Bigović i Boreta su takođe osuđeni da su zajedno sa Kožarom podmetnuli eksplozivne naprave na Splendid, kao i za iznudu u pokušaju od Žarka Radulovića.

Ranijom presudom izrečenom o avgustu 2009, Čila Šćekić je bio oslobođen, dok je danas osuđen na 30 godina zatvora.

Advokati najavili žalbe na osuđujuće presude

Advokati osuđenih za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i bombaške napade na hotel Splendid najavili su da će se žaliti na osuđujuće presude.Borislav Borović, branilac Bigovića, ocijenio je da presuda Višeg suda predstavlja sumrak crnogorskog pravosuđa.“Iako je Sudsko vijeće oslobodilo Bigovića i Boretu za zločinačko udruženje, ipak nije imalo hrabrosti da donese oslobađajuću presudu za ubistvo Slavoljuba Šćekića”, kazao je on.Prema riječima Borovića, dokazi na koma se zasniva osuđujuća presuda su klimavi i nepouzdani.“Žalićemo se na presudu, a zatražićemo i međunarodnu pomoć, jer je u pitanju kršenje prava okrivljenih pošto nijesu imali pravično i fer suđenje”, naveo je on.Advokat Borete, Dragoslav Ognjanović, takođe je najavio žalbu, iako smatra pozitivnim što su osuđeni oslobođeni optužbe za zločinačko udruživanje.“Ali, ostatak presude je apsolutni pravni nonsens. Zbog toga ćemo se žaliti. I ne samo to, već ćemo tražiti da se u postupak, kao vid kontrole, uključe nadležne međunarodne organizacije”, kazao je on.Ognjanović smatra da presuda koja se bazira na iskazima Zorana Vlaovića i Žarka Radulovića predstavlja pravno nasilje.

Porodica nezadovoljna

Porodica Slavoljuba Šćekića nije u potpunosti zadovoljna zatvorskim kaznama za njegovo ubistvo, jer se, kako smatraju, nalogodavci zločina nijesu našli na optuženičkim klupama.

Sestra ubijenog policijskog inspektora, Slava Šćekić, najavila je da će se žaliti na presudu, jer ubistvo nije u potpunosti rasvijetljeno.Ljubo Bigović, Saša Boreta, Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić osuđeni su na po 30 godina zatvora za organizovanje i učešće u ubistvu policijskog Šćekića i bombaške napade na hotel Splendid, odlučio je Viši sud u Podgorici.“Ubistvo još uvijek nije u potpunosti rasvijetljeno, jer na optuženičkoj klupu nije bilo nalogodavca – a zna se ko je on. Zna se ko je toliko moćan da naređuje ubistva onih koji mu zasmetaju, a moj brat mu je zasmetao”, kazala je ona.Prema njenim riječima, porodica je zadovoljna što su Bigović, Boreta, Vujadinović i Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora, ali nije što su oslobođeni Vuk Vulević, Dušanka Vujović i Danica Vuković.Slava Šćekić je navela da je Milan Šćekić samo obični plaćeni ubica.“Sa njim je bio i Vuk Vulević, ali je oslobođen. On nije optužen, jer se zna čija je on produžena ruka i za koga on ubija”, kazala je ona.