Žene su zapostavljene u dječijoj literaturi

Mali kunići, medvjedi, sove, psi, lisice i žabe su najčešći likovi u dječijim knjigama, oni su glavni likovi u 23 odsto knjiga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 16:24h

Dječija književnost je inherentno seksistička, jer većina junaka su muškarci, tvrdi jedno istraživanje.

Analizom 6.000 najprodavanijih dječijih knjiga objavljenih tokom prošlog vijeka zaključeno je da se muški likovi u "glavnim ulogama" pojavljuju nebrojeno puta češće u odnosu na ženske.

Istraživači tvrde da njihovo otkriće ukazuje na simbolično uništavanje žena.

Ukupno 31 odsto najpopularnijih knjiga za djecu za glavni lik ima žensku osobu, dok su muškarci u 57 odsto knjiga u glavnim ulogama. U ostatku knjiga je podjednaka zastupljenost muških i ženskih likova ili su rodno neutralni. I u knjigama gdje su likovi životinje, vodeći i pozitivni likovi su rijetko ženskog roda. Mali kunići, medvjedi, sove, psi, lisice i žabe su najčešći likovi u dječijim knjigama, oni su glavni likovi u 23 odsto knjiga.Stručnjaci kažu da u književnim djelima umire previše tigrova i žaba, što bi trebalo podsjećati djecu da žive u muškom svijetu, piše Dejli mejl. "Knjige doprinose tome da djeca shvate šta se očekuje od muškarca, a šta od žene, na osnovu toga oblikuju sliku o tome gdje je njihovo mjesto u svijetu", kaže Dženis MekKejb sa Florida Stejt Univerziteta.

Bonus video: