Lukšić: Pokušavamo biti konkuretni i na kulturnom planu

Osim Lukšića, na otvaranju su govorili ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nestarenko, bosanski pisac Abdulah Sidran i direktor Sajma Predrag Uljarević
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 19:54h

Šesti Međunarodni podgorički sajam knjiga, otvoren je govorom premijera Igora Lukšića, u garaži šoping mola Delta City.

Osim Lukšića, na otvaranju su govorili ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nestarenko, bosanski pisac Abdulah Sidran i direktor Sajma Predrag Uljarević.

Otvaranju su prisustvovali i ministar kulture Branislav Mićunović, ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, kao i mnoge diplomate i ugledni crnogorski umjetnici.

Kako je kazao premijer Lukšić, imati sajam knjiga danas znači imati elemenat konkuretnosti u oblasti kulture.

"Svaki grad danas koji, pored konkurentnosti na ekonomskom planu, pokušava biti konkurentniji i na planu kulture, ima i svoj sajam knjiga. Dobro osmišljeni sajmovi knjiga mnogim gradovima u svijetu su dali prepoznatljiv kulturni status i učinili ih jezgrima regionalne, kontinentalne, a često i svjetske kulture. Primjeri Frankfurta, Lajpciga, Buenos Ajresa, Kaira, Beograda pokazuju koliko sajam knjiga podiže značaj jednog grada na globalnoj kulturnoj mapi, a primjeri Pariza i Moskve pokazuju da gradovi koji su već dugo svjetske kulturne metropole njeguju tradiciju sajma knjiga kao potvrdu tog statusa”, kazao je Lukšić.

Rusija kao počasni gost

Premijer je izrazio posebno zadovoljstvo povodom počasnih gostiju sajma - Ruske Federacije.

Ambasador Nestarenko je podsjetio da osim što Rusija na ovom sajmu učestvuje kao počasni gost, ove godine se obilježava 300 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Direktor podgoričkog Sajma, Predrag Uljarević je podsjetio da je prije šest godina “Nova knjiga” osnovala Međunarodni podgorički sajam knjiga.

"Ovaj sajam nije samo velika prodavnica knjiga, mada su zahvaljujući njemu knjige dostupnije svim čitaocima. Naš cilj je da Međunarodni podgorički sajam knjiga bude mjesto susreta čitalaca i knjiga, pisaca i čitalaca, izdavača i bibliotekara, da u njegovim programima i događajima oživi čitava jedna kulturna scena”, rekao je Uljarević.

Poznati bosanski pisac, scenarista i pjesnik Abdulah Sidran, obratio se stihovima pjesme Lesa Ivanovića, “Kari Šabanovi”.

"Naša dužnost nije da samo njegujemo uspomenu na naše pokojne velikane. Mi smo dužni i u živima prepoznavati buduće važne ljude. Buduće i sadašnje velike pisce prema kojima griješimo za njihovog život"”, kazao je Sidran.

Predsjednik umjetničkog savjeta sajma Marinko Vorgić rekao je za “Vijesti” da je sajam ove godine fokusiran na angažovanu književnost, odnosno na značaj književnosti u društvu, kao i na pojačanje veza autora i izdavačkih kuća u regionu.

On je dodao da će se autori i izdavači baviti uglavnom problemima koji su zajednički za region, i razgovarati šta je to novo u izdavaštvu, koji su to monopoli, zašto se gase male izdavačke kuće i kako olakšati komunikaciju.

“Do skora ste imali situaciju da je prevoz knjiga iz jedne u drugu državu bio jako problematičan, zbog carinskih i drugih dažbina koje su bile neprimjerene”, ocijenio je Vorgić.

Portparol sajma Irena Šćepanović smatra da više nema potrebe za odlaskom na sajmove u zemlje regiona, jer crnogorski sajam nudi “za svakoga ponešto”.

Ljubiteljka knjiga Marija Minić, pojavivši se već prvog dana na sajmu, rekla je “Vijestima” da je željela da vidi kakav izbor pruža ovogodišnji crnogorski sajam, jer nije bila zadovoljna izborom i cijenama prethodnih godina.

“Smatram da na ovim sajmovima treba da se nađe što više knjiga koje je teško nabaviti u slobodnoj prodaji, a ne samo bestseleri i slično”, rekla je Minić.

Posjetilac sajma Nebojša Novaković nije bio tako kritičan, pa je kako kaže “došao da provede malo slobodnog vremena opuštajući se uz raznovrsnu literaturu”.

“Dobro je da uopšte imamo ovako nešto, mislim da je iz godine u godinu crnogorski sajam sve bolji”, naveo je Novaković.

Program prvog dana Sajma

Prvi dan Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga počinje u 11 sati, predstavljanjem predstave “Maćado” reditelja Sloba Milatovića.

Promocija knjige Ratka R. Božovića zakazana je za 15 časova.

Sat vremena kasnije, održaće se prikaz izdanja Instituta za jezik i književnost “Njegoševi dani 2”, “Riječ 3”, na kojoj će govoriti profesorice Tatjana Bečanović i Rajka Glušica.

Za 17 sati je predviđeno predstavljanje ruskog Fakulteta strategijskih istraživanja, a u 18 časova rasprava “Tradicija i savremeno”, u kojoj će učestvovati pjesnikinja Tanja Bakić, Ljiljana Karadžić i književni kritičar Marinko Vorgić.

Gost sajma je Abdulah Sidran, a razgovor sa piscem će voditi Vorgić. Ovaj dio programa počinje u 19 časova.

U isto vrijeme će sa poznatim piscem za djecu Ljubivojem Ršumovićem u Atrijumu Delta Sitija razgovarati Jelena Krsmanović.

Posljednji događaj prvog dana je zakazan za 20 časova, kada će se održati promocija knjige “Psihijatrija” Mirka Pekovića. J.N.

Galerija

Bonus video: