OŠTRE REAKCIJE

Neka Medenica kaže koji advokati pišu presude sudijama

Da postoji takav slučaj, crnogorsko sudstvo bi se sigurno našlo u Riplijevoj rubrici \'Vjerovali ili ne\'. Takva \'svjetska zanimljivost\' brzo bi obišla cijeli svijet...
240 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 13:11h

Tvrdnja Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, izrečene u intervjuu “Vijestima” da u sudstvu nema više sudija kojima su pojedini advokati diktirali presude, naišla je na žestoke reakcije crnogorskih advokata.

Ne toliko sama prozivka, koliko izbjegavanje, ako je toga bilo, da prva osoba crnogorskog pravosuđa bude precizna kada ukazuje na anomalije u funkcionisanju pravosuđa. Sagovornici “Vijesti” saglasni su u ocjeni da bi Medenica trebalo da kaže koje su to sudije kojima su advokati diktirali presude, te iz kojih sudova.

Advokat Dušan Lukšić je “Vijestima” kazao da povodom intervjua Vesne Medenice, mora da reaguje profesionalno.

Lukšić (desno): Medenica svojom izjavom insinuira da su svojim ponašanjem upravo advokati ti koji u pravosuđu predstavljaju glavni problem za rad

“Medenica kaže da je bila praksa da advokati pišu presude sudijama. Ona takvom izjavom insinuira da su svojim ponašanjem upravo advokati ti koji u pravosuđu predstavljaju glavni preblem za rad, i kada se riješi problem sa advokatima, odnosno odnos sa njima biće sve u redu. Smatram da advokati nijesu problem rada pravosuđa.

Ako je bilo nekih nepravilnosti i nezakonitosti u radu advokata i sudija, red je bio da se o tome obavijesti Advokatska komora Crne Gore ili da se jasno i decidno izjasni predsjednica Vrhovnog suda koji su to advokati imenom i prezimenom uticali i na koji način na rad kojeg konkretno sudije i u kojem sudu i konkretnom postupku.

Radi podsjećanja javnosti, rad svakog suda podliježe provjeri pred neposredno višom instancom po žalbama druge strane u postupku, pa je nemoguće da bude nepravilnosti i nezakonitosti, a da iste ostanu neprimijećene svima osim predsjednici Vrhovnog suda”, kazao je Lukšić.

Uvredljiva tvrdnja

Njegov kolega, advokat Goran Rodić smatra da se radi o paušalnoj tvrdnji.

“To je prije svega uvredljiva tvrdnja za crnogorske sudije, imajući u vidu njihovu Ustavom i zakonom propisanu funkciju, koju karakteriše nezavisnost i nepristrasnost. Jednostavno nepojmljivo je da postoje "pojedini advokati" koji bi bili u mogućnosti da bilo kom sudiji "diktiraju presudu".

Rodić: Izjava najviše liči onoj narodnoj "držite lopova"

Da postoji takav slučaj, crnogorsko sudstvo bi se sigurno našlo u Riplijevoj rubrici 'Vjerovali ili ne'. Takva 'svjetska zanimljivost' brzo bi obišla cijeli svijet i nemoguće je da njeni tvorci ne bi bili sankcionisani. Advokati, po ulozi koju imaju u sudskom postupku, apsolutno nisu u mogućnosti da vrše pritisak na sudije, a kamoli da im 'diktiraju presude', kako tvrdi Medenica.

Imajući u vidu da je ovakva tvrdnja iznijeta kao odgovor na pitanje novinara o uticaju predsjednice Vrhovnog suda na donošenje sudskih odluka, onda ona najviše liči onoj narodnoj 'držite lopova!'”, ocijenio je Rodić.

Ako kaže Medenica, mora da je tako i bilo

Iako je kritikovala izrečenu tvrdnju, advokatica Vesna Gačević-Rogova kaže za “Vijesti” da se ipak mora vjerovati Medenici da je i toga bilo.

“S obzirom na to da se radi o izjavi predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, koja pored ostalog, kao dostignuće crnogorskog pravosuđa ističe i činjenicu da više advokati ne diktiraju presude sudijama, nešto je preko čega ne može olako da se pređe.

Gačević: Kakvu su pravnu sudbinu doživjele te presude po žalbama

Ovo je ozbiljna optužba, tim prije što javnost niti stručna a ni laička, nije upoznata da li je povodom toga neki sudija razriješen i da li su inicirani neki postupci. Postavlja se logično pitanje, kakvu su pravnu sudbinu doživjele te presude po žalbama, a moramo da vjerujemo Vesni Medenici da je takvih presuda i bilo”, kaže Gačević-Rogova.

Advokat Lukšić upozorava da je advokatura sastavni dio pravosuđa i bez učešća advokata nijedan iole ozbiljnji postupak ne može se voditi. On smatra da nema potrebe advokate dovoditi u bilo kakav negativni kontekst u radu pravosuđa.

“Ukoliko postoji problema, oni se mogu rješavati neposrednom komunikacijom organa Advokatske komore i pravosudnog savjeta, a ne nikako preko sredstava javnog informisanja etiketirati čitavu jednu profesiju”, upozorava Lukšić.

Koje su to sudije kojima su advokati pisali presude?

Bivši tužilac i nekadašnji kolega Vesne Medenice, sada advokat Zoran Piperović, komentarišući njenu izjavu, i sam se pita koje su to sudije kojima su advokati pisali presude.

“Zbilja ko su sudije kojima su advokati pisali presude? Radi li se o osnovnim, višim, Apelacionom ili Vrhovnom sudu? Da li se sve to dešava u sadašnjosti za vrijeme njenog stolovanja u Vrhovnom sudu ili što je još gore, ta saznanja ima iz vremena dok je bila vrhovni državni tužilac.

Zbilja ko su sudije kojima su advokati pisali presude? Radi li se o osnovnim, višim, Apelacionom ili Vrhovnom sudu? Da li se sve to dešava u sadašnjosti za vrijeme njenog stolovanja u Vrhovnom sudu ili što je još gore, ta saznanja ima iz vremena dok je bila vrhovni državni tužilac

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da nema komentar na ovu izjavu Vesne Medenice.

Galerija