U Podgorici sjutra počinje VI Sajam knjiga, Lukšić na otvaranju

Sajam će, uprkos krizi biti bolji, uprkos nedostatku pažnje onih koji bi trebalo da prepoznaju njegov pravi značaj.
63 pregleda 0 komentar(a)
Sajam knjiga, Foto: Savo Prelević
Sajam knjiga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2011. 15:17h

Šesti izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga okupiće do sada najveći broj domaćih i inostranih izdavača -110, a pored obimnog programa zemlje gosta Rusije, posebna pažnja biće posvećena publikacijama za djecu.

Predsjednik umjetničkog savjeta sajma Marinko Vorgić, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da će sajam uprkos krizi biti bolji, uprokos nedostatku pažnje onih koji bi trebalo da prepoznaju njegov pravi značaj.

Organizatori su na konferenciji saopštili da će manifestaciju će otvoriti premijer Igor Lukšić, a govoriće i pisac, filmski scenarista Abdulah Sidran.

“Zemlja gost je Rusija pa će najobimniji program biti u njihovoj organizaciji. Posebnu važnost ove godine dajemo dječijem izdavaštvu tako da će centralni atrijum šoping centra Delta City biti rezervisan za najmlađe”, kazala je Irena Ivanović-Šćepanović ističući da je vizuelni identitet Sajma, i ove godine, u potpunosti povjeren MAPI.

Umjetnička direktorica Sajma Jelena Krsmanović, predstavila je programske djelatnosti manifestacije, najavljujući na samom početku izložbu u okviru predstavljanja Ruske Federacije, a riječ je o postavci “Rusko-crnogorske veze” kao i promocije knjiga Izdavačke kuće “Ruski put”.

Podgorički Sajam knjiga će se i ove godine održavati u gotovo istom obimu kao što je to bilo prethodnih pet godina. Ove godine smo ponovo u tom kriznom periodu, a taj krizni period nekada realno, a nekada kao alibi, se za mnoge kulturne manifestacije pokazao kao nešto ekstremno problematično

U saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, u okviru Sajma biće predtavljena knjiga “Na putu ka raju” Darka Kecojevića. Centar za razvoj šaha “Dijagonale” i ove godine će se pojaviti sa svojim programom, a sadržajni program Sajma potvrdiće i promocija DVD izdanja “Dodir Crne Gore” Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića”, kazala je Krsmanović najavljujući u okviru programskih djelatnosti Sajma gostovanja dječijih pisaca - Ljubivoja Ršumovića, Šime Ešića...

Predsjednik Umjetničkog savjeta Sajma Marinko Vorgić, najavio je panel diskusije posvećene aktuelnim problemima u izdavaštvu - monopoli u izdavaštvu koji su se javili kao posljedica tranzicije i gašenja malih izdavačkih kuća kao i problemi predstavljanja Crne Gore na velikim evropskim književnim manifestacijama.

“Podgorički Sajam knjiga će se i ove godine održavati u gotovo istom obimu kao što je to bilo prethodnih pet godina. Ove godine smo ponovo u tom kriznom periodu, a taj krizni period nekada realno, a nekada kao alibi, se za mnoge kulturne manifestacije pokazao kao nešto ekstremno problematično.

Neka bude ovo jedna vrsta apela i obznane, u vremenu kada se mnoge kulturne manifestacije gase ili se reducirano odvijaju (zbog kontinuiteta), Sajam knjiga će biti bolji bez obzira na uslove. To ne znači da je udostojen neke veće pažnje od onih koji bi trebalo da prepoznanju njegov pravi značaj.

Sajam je Podgoricu stavio na kulturnu mapu regiona”, rekao je Vorgić naglašavajući da je u samoj organizaciji zadovoljavajuće to što je zamišljena koncepcija realizovana do kraja: “ispoštovana je ideja o Sajmu kao tržištu knjige i Sajmu gdje je, prije svega, riječ o značaju knjige i njenoj misiji”.

Međunarodni podgorički sajam knjiga biće otvoren u srijedu, u 18 sati, pod sloganom “Proljeće za knjigu”. Šesto izdanje književne manifestacije održavaće se u garažnom dijelu šoping mola Delta City, do 10. maja.

Bonus video: