Bez čega mozak slabije radi?

Nakon analize ponašanja i pamćenja gotovo 140 osoba prosječno starih 80 godina, ustanovili su kako je oslabljen društveni život doveo do slabije kognicije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 14:42h

Naučnici sa Univerziteta Rush izdvojili su aktivnost koja je najvažnija za mozak, odnosno prevenciju kognitivnog opadanja koje dolazi sa starenjem. O čemu je riječ? O druženju, društvu i prijatnim razgovorima .

Nakon analize ponašanja i pamćenja gotovo 140 osoba prosječno starih 80 godina, ustanovili su kako je oslabljen društveni život doveo do slabije kognicije. Oni koji su u posmatranom razdoblju od pet godina bili društveniji, ujedno su zadržali oštar um i kognitivne vještine, piše u studiji objavljenoj u časopisu Journal of the International Neuropsychological Society.

"Kada opadnu kognitivne sposobnosti ljudi, logično je da će manje izlaziti i družiti se s prijateljima, uživati u kampovanju ili učestvovati u društvenim klubovima. Ako sposobnosti pamćenja i razmišljanja opadnu, socijalizacija postaje otežana", objasnio je dr. Bryan James, epidemiolog starenja i senilnosti Centra za Alchajmerovu bolest Univerziteta Rush.

Nikako se nemojte predati starenju i osamljivanju. Kad god možete prihvatite poziv za šetnju, kartajte, boćajte, roštiljajte...

Bonus video: