Bivši granični policajac Enver Dacić ispisao djecu iz škole

U zadnjih nekoliko mjeseci moja porodica i ja smo više puta dobijali teške prijetnje ali počinioci ni do danas nisu otkriveni. Za to odgovornost, smatram, treba da snosi direktor policije Veselin Veljović.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 15:07h

Bivši granični policajac iz Rožaja Enver Dacić ispisao je iz škole dvoje djece, osmogodišnjeg E.D. i sedmogodišnjeg S.D. On se na taj korak odlučio jer smatra da je bezbjednost mališana i njegove porodice ugrožen.

"U zadnjih nekoliko mjeseci moja porodica i ja smo više puta dobijali teške prijetnje ali počinioci ni do danas nisu otkriveni. Za to odgovornost, smatram, treba da snosi direktor policije Veselin Veljović. On je javno podržao šefa Ispostave granične policije (IGP) u Beranama Veselina Krgovića. Podržavajući njega, Veljović podržava diskriminaciju, korupciju i kriminal.Dok god su Veljović i Krgović na tim mjestima, očigledno je da u ovoj državi za Albance u policiji mjesta nema", rekao je Dacić.

On je podsjetio da mu je samo u posljednjih desetak dana dva puta prijećeno, SMS porukama preko telefona i javno "naočigled više od 50 građana ispred Osnovnog suda u Beranama od Siniše Jevrića, čovjeka kojeg potražuje Interpol“.

"Kao i zbog ranijih prijetnji ja sam danas direktoru Osnovne škole "25. maj" Safetu Feleću, podnio pismeni zahtjev za privremeni ispis svoje djece iz ove škole. Primoran sam na ovakav čin jer sam zabrinut za njihove živote i planiram da ih sklonim na neko sigurnije i bezbjednije mjesto", rekao je Dacić koji "ne može da vjeruje da je svoj i živote članova porodice doveo u opasnost samo zato što je prvi javno progovorio o ilegalnoj fabrici cigareta u Mojkovcu, diskriminaciji, korupciji i kriminalu u IGP Berane.

"Ja sam 1999. godine napustio stalni posao u inostranstvu i došao da branim Crnu Goru i moja država mi danas šalje zahvalnicu preko Veljovića i Krgovića na ovaj način. I dalje tvrdim da sam posao izgubio samo zbog toga što sam Albanac i što sam se borio protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala", rekao je Dacić.

Nismo se ni raspakovali, a već se pakujemo

On je optužio predsjednika Bošnjačke stranke, Rafeta Husovića da je obmanuo "svoj" narod u predreferendumskoj kampanji kada je izjavio da je "došlo vrijeme da raspakujemo kofere".

"Ja mu sada odvraćam. Gospodine Husoviću, i ja sam vjerovao državi Crnoj Gori i njenim instiutucijama, ali, nažalost, mi nismo uspjeli ni da raspakujemo kofere, a već ih pakujemo. Poslije ovoga jedino nam preostaje da se spakujemo i da tražimo azil u nekoj od demokratskih zemalja gdje ćemo imati sva prava kao ostali građani, a ne da budemo stanovnici drugoga reda, da budemo diskriminisani i da su nam životi ugroženi", rekao je Dacić.

Prvo djecu na sigurno, pa u štrajk glađu ispred Vlade

Pored prijetnji porodici i njemu, on se na ispis djece iz škole odlučio i iz revolta što je beranski sud odlučio da rukovodilac IGP, Veselin Krgović nije kriv za zloupotrebu službenog položaja za šta je Dacić podnio zahtjev za pokretanje istrage.

"Ovo je još jedan u nizu montiranih sudskih postupaka koji je unaprijed osuđen na neuspjeh kao što je bio slučaj sa Štrpcima, Kaluđerskim lazom, Bukovicom, deportacijom Muslimana i Ibrahimom Čukićem", rekao je Dacić.

Njemu je "trenutno najvažnije da djecu skloni na sigurnije mjesto", nakon čega planira da sa ostalim otpuštenim kolegama ispred crnogorske Vlade štrajkuje glađu.

"Ako Crna Gora nama ne želi da izađe u susret, tražićemo pomoć kod međunarodnih institucija, stranih diplomata i ambasada", rekao je Dacić.

Neznanci slikali dijete i rekli da će mu donijeti kalendar sa njegovom slikom

Iako su došli da se privremeno ispišu iz škole u pratnji oca, majke i djeda, mališani su na leđima imali školske torbe. Stariji E. D. je "objasnio" da na časove ne može da ide "jer se boji zbog prijetnji upućenih njegovom tati", kao i što su ga nepoznati ljudi fotografisali u školskom dvorištu uz obrazloženje da će mu sjutradan donijeti kalendar sa njegovom slikom.

"Ne želim da zbog mene moja djeca budu u opasnosti što bi moglo ugroziti bezbjednost i ostale djece koja idu u tu školu", rekao je Dacić koji nema primjedbe na učiteljice i direktora škole.

"Oni shvataju naš problem i neće dozvoliti da se mališanima dogodi nešto dok su u zgradi, ali ko može da garantuje njihovu bezbjednost u dvorištu i na putu prema kući ili školi", kazao je Dacić.

Ni direktor ni učiteljice učenika prvog i drugog razreda nijesu željeli da javno govore. Nezvanično su saopštili da su dječaci poslednjih mjeseci primjetno demotivisani i "odsutni“ sa nastave.

"Riječ je o djeci koja su radna, vrijedna i uporna. Međutim u posljednje vrijeme jako teško postižu rezultate. Povukli su se u sebe. Dodatnim radom i naporima, te posvećivanjem veće pažnje dječacima smo pokušali da prevaziđemo problem", rekli su iz škole.

Oni su izrazili nadu da će ispis djece iz škole biti kratkog daha i najavili da će naći način da ih obilaze i obučavaju kako ne bi propuštali gradivo.

Neka Krgović otkrije ko švercuje naftu

Pred školom su danas bile i Dacićeve kolege, Mithat Nurković, Hamdo Murić i Nedžad Kuč.

"Danas sam ovdje da budem uz Envera i njegovu porodicu. Smatram da je ovo tragedija za njega i njegove najbliže. Osuđeni su na propast samo zato što se Dacić osmjelio da javno progovori o organizovanom kriminalu, ilegalnoj fabrici cigareta u Mojkovcu, švercu na granici sa Kosovom.

Ovo je tragedija za sve poštene ljude Crne Gore koji treba da ispaštaju zbog nemoći policije da se suoči sa kriminalom i otkriva počinioce teških krivičnih dijela i prijetnji kojima se pokušavaju ućutkati časni", rekao je Nurković.

On je pozvao Krgovića "da umjesto što otpušta sirotinju i borce protiv šverca“ pokuša da se izbori sa "kriminalom na reonu koji pokriva i otkrije ko je na graničnom prelazu Kula fiktivnim izvozom nafte oštetio državu za najmanje 20 miliona eura".

Galerija

Bonus video: