Sporna signalizacija na podgoričkoj raskrsnici

Česti udesi na raskršću ulica 4. jula, 27. marta i Miloša Rašovića
180 pregleda 6 komentar(a)
udes Zabjelo, Foto: Savo Prelević
udes Zabjelo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2018. 18:07h

Raskrsnica ulica 4. jula, 27. marta i Bulevara Miloša Rašovića na Zabjelu često je poprište saobraćajnih nezgoda, u kojima je povrijeđeno nekoliko osoba.

Posljednja nesreća se dogodila prije šest dana, kada su dvije osobe zadobile lakše povrede.

Diplomirani inženjer drumskog saobraćaja, Drago Šljivančanin, smatra da je raskrsnica dobro projektovana, široka i pregledna, ali da nanovo treba projektovati samo signalizaciju.

“Kada se na jednoj raskrsnici u roku od godinu dana desi pet saobraćajnih nezgoda, mora se nešto mijenjati. Definitivno, tu nešto nije u redu”, kazao je Šljivančanin.

“Vijestima” iz Uprave policije nije odgovoreno koliko je, od početka prošle godine do sada, bilo saobraćajnih nezgoda na pomenutoj raskrsnici.

Šljivančanin je istakao da je naročito kritičan pravac od centra grada prema “Našem diskontu”.

“To je konfliktna tačka sa pravcem koji ide od Zabjela prema “Ogi kafeu”. U 90 odsto slučajeva su nezgode iz ta dva pravca, zato što se faza, što je stručni naziv za zeleno otvaranje, iz pravca centra prema

“Našem diskontu” otvara nekoliko sekundi ranije u odnosu na isti pravac sa suprotnog smjera”, kazao je Šljivančanin. Ističući da na svakoj raskrsnici postoji dosta konfliktnih tačaka koje mogu da izazovu nezgodu, Šljivančanin naglašava da je na ovoj raskrsnici prekratko vrijeme zadrške, odnosno, period kada na raskrsnici svi miruju.

Šljivančanin smatra da bi se nivo kulture i bezbjednost saobraćaja mogli podići tako što bi vozači na vozilu imali malu kameru koja bi snimala sve prekršaje u saobraćaju.

“Poenta je da se napravi neki javni servis, koji bi sarađivao sa državnim organima...Vi snimite neki prekršaj kamericom, tom javnom servisu pošaljete snimak, te bi vozač koji je napravio prekršaj bio sankcionisan. To je malo ulaganje...”, kazao je Šljivančanin. Slično su, kako je kazao, uradile Rusija i Belgija.

Bonus video: