Medojević: Na sjeveru vladaju zakoni mafije

Medojević tvrdi da je Berane jedna od ključnih destinacija za skrivanje bjegunaca, posebno onih koje potražuje Danska
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 07:11h

Član Odbora za bezbjednost i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević iniciraće naredne sedmice sastanak ambasadora zapadnih zemalja sa otpuštenim graničnim policajcima iz Rožaja zbog njihove ugrožene bezbjednosti i navodne nespremnosti premijera Igora Lukšića za borbu protiv korupcije.

On je pozvao Lukšića da učini sve kako bi država profunkcionisala na sjeveru Crne Gore, jer smatra, kako je rekao za “Vijesti”, da je ona suspendovana u Mojkovcu, Beranama i Rožajama.

"Dešavanja na sjeveru Crne Gore, posebno oko Centra bezbjednosti Berane i njegovih ispostava u Mojkovcu i Rožajama, ukazuje na spregu policijskih i švercersko-kriminalnih struktura. Oni su povezani sa kosovskom mafijom koju predvodi kriminalni klan porodice Keljmendi", rekao je Medojević za “Vijesti”.

On tvrdi da je Berane jedna od ključnih destinacija za skrivanje bjegunaca, posebno onih koje potražuje Danska.

"Pokret za promjene će zbog toga u Skupštini inicirati potpisvanje sporazuma o izručenju sa Danskom", rekao je predsjednik te stranke.

Medojević je izrazio sumnju da država ne reaguje kako bi razbila kriminalno-policijsku spregu na sjeveru Crne Gore.

Zbog toga i nespremnosti premijera da se uhvati u koštac sa korupcijom u policiji, Medojević će tražiti susret sa ambasadorima EU u Podgorici kome bi prisustvovali i otpušteni policajci.

Inicijativa za sazivanje sjednice Odbora za bezbjednost

Predsjednik PzP-a je pripremio inicijativu za sazivanje sjednice Odbora za bezbjednost na kojoj bi bilo riječi o slučaju rožajskih policajaca i njihovim saznanjima o švercu na granici sa Kosovom i Srbijom.

Inače, vijeće Osnovnog suda u Beranama odbilo je zahtjev za sprovođenje istrage zbog zloupotrebe službenog položaja. protiv rukovodioca tamnošnje Ispostave granične policije Veselina Krgovića, koji je podnio otpušteni granični policajac iz Rožaja Enver Dacić.

Vijestima je iz Osnovnog suda objašnjeno da je vijeće odlučivalo samo o ovom krivičnom djelu, dok se o druga dva obuhvaćena Dacićevim zahtjevom, nije moglo odlučivati jer se prije toga, kao o djelima koja se gone po službenoj dužnosti, "nijesu izjasnili osnovno i više državno tužilaštvo".

"Vijeće je ovaj zahtjev odbacilo za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, jer smo zaključili da nije bilo elemenata zloupotrebe, i da je Daciću i ostalim policajcima radni odnos prekinut jer je bio zasnovan na određeno vrijeme koje je isteklo", rečeno je u Osnovnom sudu.

Dacić je krajem decembra prošle godine podnio zahtjev za sprovođenje istrage protiv Krgovića navodeći da mu je u svojoj kancelariji između ostalog rekao da "Šiptar ne može kod njega da radi".

Dacićev advokat Munever Kuč “Vijestima” je rekao da još nije dobio rješenje beranskog Osnovnog suda i da ne može da prije toga da daje izjave.

Na potezu tužilaštvo

Prema tumačenju iz suda za krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju prethodno je trebalo da se izjasni osnovni državni tužilac, dok je za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, to trebalo da učini viši državni tužilac.

Bonus video: