Podgorički sajam knjiga: Problemi malih izdavača i Rusija kao zemlja gost

sajam će biti otvoren od osam do 22 sata. Cijena ulaznice će biti jedan euro, kao i prošle godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 13:19h

Šesti međunarodni “Podgorički sajam knjiga” održaće se u periodu od 4. do 10. maja, pod sloganom “Proljeće za knjigu”, u garaži “Delta sitija” u Podgorici, a prema najavama organizatora i ove godine učestovaće preko stotinu izdavača, knjižara i izlagača. Zemlja-gost šestog izdanja sajma je Rusija.

Organizatori su na konferenciji za novinare govorili o programskim koncepcijama i sadržajima sajma, naglasivši da će ovogodišnje izdanje biti posvećeno dvijema velikim temama, dječijoj književnosti i monopolu u izdavaštvu.

"Tokom sajam biće organizovane dvije panel diskusije posvećene o novom monopolizmu u sferi izdavaštva i promociji stvaralaštva u inostranstvu. Skenirali smo postojeće stanje i zaključili da se u susjednim zemljama pojavljuje trend gašenja malih izdavača. A ne treba mnogo govoriti o ulozi tih kuća po razvoj jedne kulture, budući da se one bave nekomercijalnim izdanjima.

Biće riječi o tome ko i zašto želi gušenja malih izdavačkih kuća. Osim toga, na drugoj panel diskusiji biće riječi o promociji stvaralaštva u inostranstvu. Poseban problem s time ima Crna Gore... Učesnici dva razgovora biće predstavnici eminentnih izdavačkih kuća u regionu", rekao je predsjednik Organizacionog savjeta sajma Marinko Vorgić.

Predstavnik zemlje gosta, Rusije, Jelena Kotlaja, kazala je da će ove godine biti obilježena tri vijeka od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Rusije, te da je učešće ruskih izdavača na “Podgoričkom sajmu knjiga” dio obilježavanja tog jubileja. Istovremeno, Ruska Federacija biće zemlja-gost i na najvećem kineskom sajmu knjiga.

Poseban segment - program za djecu

"Poseban segment sajma biće program za djecu. Biće organizovane i dječije radionice, gostovanja pisaca za djecu, a u saradnji s Ministarstvo prosvjete potrudićemo se da organizujemo besplatne grupne posjete đaka Sajmu. Inače, sajam će biti otvoren od osam do 22 sata. Cijena ulaznice će biti jedan euro, kao i prošle godine. U posebnom dijelu sajma biće iz sata u sat organizovane promocije izdanja i autora", kazala je umjetnički direktor “Podgoričkog sajma knjiga” Jelena Krsmanović.

Novinarima se obratio i organizator manifestacije, direktor izdavačke kuće “Nova knjiga” Predrag Uljarević, koji je naglasio da će ove godine sajam okupiti najveći broj domaćih i stranih izdavača te da je “poziv za sve zainteresovane potencijalne učesnike i dalje otvoren”.

Pokrovitelji Šestog međunarodnog “Podgoričkog sajma knjiga” su Ministarstvu kulture Crne Gore i Glavni grad Podgorica.

Bonus video: