Na klinici u Indoneziji tumor pluća liječe duvanskim dimom

Ljekarka Greta Zahar, koja je osnovala kliniku, navodi da su svojom neobičnom metodom u posljednjoj deceniji izliječili više od 60.000 ljudi
231 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 11:41h

Uobičajena slika na jednoj klinici u Džakarti: Žena ispušta dim u usta mršavog, golog pacijenta kako bi ga izliječila od raka.

Na klinici Grija Balur u Indoneziji, duvanski dim se u liječenju raka otvoreno koristi. Ljekari sa klinike kažu da duvanski dim liječi mnoge teške bolesti, među kojima su autizam i tumori, piše AFP.

Ljekarka Greta Zahar, koja je osnovala kliniku, navodi da su svojom neobičnom metodom u posljednjoj deceniji izliječili više od 60.000 ljudi. Osim što, kako navode, liječi bolesti, dim može da uspori i proces starenja.

Bolesti zapravo, tvrdi Zahar, uzrokuje živa, koja je štetni sastojak cigareta

"U mojim cigaretama koje nazivamo božanskim, postoje sastojci koji izvlače živu iz tijela", objašnjava ona.

Zahar koristeći 'božanske cigarete' tretira i emfizeme. Kroz uši, nos, grlo i rane na tijelu uduvava duvanski dim koji 'upija' slobodne radikale pri liječenju tumora. Na internet stranici klinike ona navodi da rade o svojim metodama liječenja nije objavljivala u naučnim časopisima, te da nema namjeru da se bori sa medicinskim stručnjacima sa zapada.

Njene metode liječenja nedavno su predstavljane Ustavnom sudu u Indoneziji, nakon što su lokalni farmeri i uzgajivači duvana protestovali protiv zakona u kojem se navodi da duvan uzrokuje zavisnost.

Farmakolog Aris Vidodo je sudu rekao da nikad nije čuo da je netko umro od pušenja. Naprotiv, tvrdi on, pušenje je dobro za zdravlje.

"Pušenje duvana pomaže kad ste nervozni, pomaže da poboljšate koncentraciju i smirite živce. Duvan je najjeftinija alternativa drugim skupim lekovima za smirenje poput Valiuma", objasnio je.

Stopa pušenja u Indoneziji drastično raste

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa pušenja u Indoneziji porasla je šest puta u posljednjih 40 godina. Pušenje ubija najmanje 400.000 ljudi svake godine, a 25.000 umre od posljedica pasivnog pušenja.

Ipak, Indonezija je jedina zemlja u Aziji koja nije ratifikovala Okvirnu konvenciju WHO za kontrolu duvanskih proizvoda, koja sadrži preporuke za zemlje u kojima postoji opasnost od povećanja broja zavisnika od pušenja.

Indonezija je najveći proizvođač cigareta - PT HM Sampoerna je podružnica Philip Morris International kompanije.

Kompanija British American Tobacco je kupila indonežansku kompaniju PT Bentoel 2009. godine za 494 miliona dolara. PT Bentoel je četvrti po veličini proizvođač cigareta u Indoneziji.

Galerija

Bonus video: