Mozak određuje za koga ćemo glasati

Rezultati sugerišu da je zbog toga i normalno da liberali i konzervativci imaju nepomirljive razlike o političkom shvatanju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 10:19h

Naučnici su otkrili da je politička orijentacija povezana sa moždanom strukturom i da oni koji pripadaju desnom krilu imaju veće djelove mozga koji su povezani sa strahom i anksioznošću od ljevičara.

Rezultati sugerišu da je zbog toga i normalno da liberali i konzervativci imaju nepomirljive razlike o političkom shvatanju. Ispitivani su mozak laburiste Stivena Pounda i mozak konzervativca, ministra za internacionalni razvoj, Alana Dankana, zajedno sa još 90 studenata koji su i prije bili skenirani iz sličnih, političkih razloga.

Konzervativci su imali mozgove sa većim amigdalama, djelovima mozga u obliku badema koji su povezani sa emocijama i anksioznošću. Sa druge strane imaju manje djelove ACC-a (anteriorni cingularni korteks) koji su povezani sa hrabrošću i pozitivnim stavom prema životu.

„Nekada smo mogli neke psihološke osobine da povežemo sa političkim opredjeljenjem, a sada to možemo da povežemo i sa strukturom mozga“, kaže dr Rajota Kanai, autor istraživanja.

Ovo potvrđuje ranija istraživanja u kojima je objašnjeno da su konzervativci osjetljiviji na strah, pretnju i anskioznost, dok su liberali otvoreniji.

Ovo bi moglo i da objasni zašto su neki ljudi tradicionalni u svojim stavovima, a neki mnogo otvoreniji za moderno.

Bonus video: