Moguće je "nadograditi" mozak odraslih

Ovo bi otkriće moglo biti od velike pomoći u razvoju novih ljekova za poremećaje mozga koje su ljekari dosad smatrali neizlječivima.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 08:54h

Iako se dosad smatralo da je to moguće samo u vrlo mladoj dobi, čini se da i odrasli mogu brzo “nadograditi” svoj mozak. U samo nekoliko sati, izvođenjem jednostavnih metoda učenja prilagođenih inteligenciji beba, moguće je povećati sivu masu mozga.

Ovo bi otkriće moglo biti od velike pomoći u razvoju novih ljekova za poremećaje mozga koje su ljekari dosad smatrali neizlječivima.

– Naše nova saznanja govore nam da je ljudski mozak “plastičniji” nego što smo prije mislili. Vrlo smo uzbuđeni jer ćemo ubuduće moći da liječimo i odrasle ljude kojima se mozak nije razvio kako treba – rekao je naučnik Li-Hai Tan iz Hong Konga i dodao da će novim metodama olakšati život brojnim porodicama čiji pojedini članovi zbog problema s moždanim funkcijama nemaju normalan život.

Istraživači su oduvijek znali da se mozak male djece razvija brzo, ali posljednje studije pokazale su da je mozak odraslih i dalje sposoban za razvoj i to nakon samo nekoliko nedjelja učenja.

Tokom eksperimenta odraslima su date različito obojene kartice uz koje su morali da povežu neke nove riječi i zapamte ih. Isti proces prolaze i bebe kada uče kako da povezuju jezik s objektima.

Istraživači su potom skenirali mozgove odraslih, što je pokazalo da se nova siva masa formirala na lijevim stranama njihovih mozgova.

– Bili smo iznenađeni, nijesmo mogli da vjerujemo da se struktura mozga kod odraslih može tako brzo promijeniti – zaključio je Tan.

Bonus video: