Uhapšeni Barani u akciji "parangal" se brane ćutanjem

Ranoranioce u Sutomoru i Baru iznenadio je konvoj vozila s pripadnicima PJP naoružanim dugim cijevima “i naravno sa onim kukuljicama na glave” koji je prošao kroz Maljevik.
1103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 07:33h

Nakon višemjesečnih operativnih i drugih policijskih aktivnosti, barska policija je juče rano ujutro u sadejstvu s Odsjekom za borbu protiv droga i krijumčarenja i Posebnom jedinicom policije (PJP) sprovela akciju „Parangal” u kojoj je uhapšeno 13 Barana osumnjičenih za šverc i promet droge.

Oni su sinoć saslušavani u Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Podgorici. Specijalni tužilac Đurđina-Nina Ivanović kazala je sinoć kasno “Vijestima” da je svim uhapšenima odredila 48 - časovno zadržavanje.

Prema dostupnim podacima, riječ je o najjačem policijskom udaru u posljednje vrijeme protiv grupa koje policija na osnovu svojih saznanja sumnjiči da pod Rumijom diluju droge

Dvoje u bjekstvu

U zvaničnom saopštenju, Uprava policije je objavila da je na osnovu činjenica “utvrđenih tokom policijskih aktivnosti i kriminalističke obrade u saradnji sa specijalnim državnim tužiocem”, specijalnom tužiocu podnijeta krivična prijava protiv 13 uhapšenih iz Bara, te protiv dvije osobe iz Podgorice - B. N. i S. K. - koji su u bjekstvu i za kojima policija intenzivno traga.

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, podnijeta je prijava protiv Almedina Bahovića, Nenada Marljukića, B. N., S. K., Slobodana Ražnatovića, Janka Jakovljevića i Aleksandra Milića.

Protiv Mehmeda Gredića, Seada Zaganjora, Dženite Hamzić, Mensura Mekića, Vasa Boškovića, Nelka Gredića, Bajra Divanovića i Esada Đurovića zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prijave su podnijete protiv Bahovića i Milića i zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Upad u zoru

Prema dostupnim podacima, riječ je o najjačem policijskom udaru u posljednje vrijeme protiv grupa koje policija na osnovu svojih saznanja sumnjiči da pod Rumijom diluju droge.

Upad policije u stanove i kuće osumnjičenih izveden je u cik zore i to simultano na više lokacija širom grada, čime je “postignut maksimalan efekat iznenađenja”.

"Ujedno je onemogućena međusobna komunikacija i obavještavanje osumnjičenih. U pripremi i izvođenju akcije ostvarena je apsolutna diskrecija, takođe i koordinacija tužilaštva i policije u Baru i Podgorici", rekao je sinoć “Vijestima” izvor blizak istrazi.

Parangal je “izvađen” nešto prije šest sati ujutro. Ranoranioce u Sutomoru i Baru iznenadio je konvoj vozila s pripadnicima PJP naoružanim dugim cijevima “i naravno sa onim kukuljicama na glave” koji je prošao kroz Maljevik.

Pri ulazu u Bar, kolona se razdvojila na više lokacija u Šušanju, Makedonskom naselju i na Topolici gdje su ubrzo uslijedila hapšenja.

"Organizovani i drski"

Pored maskiranih pripadnika PJP, u akciji su bili i inspektori u civilu. Uporedo sa hapšenjima osumnjičenih, u Ulici maršala Tita na Topolici policajci su zaustavljali i legitimisali prolaznike.

Pokreti policijskih jedinica primijećeni su rano ujutro i u dijelovima Bara gdje nije bilo hapšenja, ali i u Sutomoru. Za ove aktivnosti se nije moglo utvrditi da li su bili u sklopu “Parangala” ili neke druge policijske akcije.

"Policijske mjere i radnje ukazuju da je ova kriminalna organizacija vršila krivične delikte u produženom vremenskom periodu radi ostvarivanja profita prodajom droge, uz upotrebu nasilja i zastrašivanja. U toku pripreme i vršenja krivičnih djela, ispoljen je visok stepen organizovanosti, profesionalnosti i drskosti članova ove grupe, konspirativnost, posebno u načinu vršenja krivičnog djela, prikrivanje izvršilaca - indentiteta, promjena imena, korišćenje lažnih imena i nadimaka, prikrivanje predmeta koji potiču iz krivičnih djela, uništenje tragova i slično", navodi se u policijskom saopštenju.

Oduzeto oružje, droga, keš...

"U toku višemjesečnih policijskih aktivnosti i kroz realizaciju tokom subote, od osumnjičenih je oduzeta veća količina heroina, dva komada vatrenog oružja, jedan kilogram eksploziva, više mobilnih telefona i sim kartica i oko 11.000 eura za koje se sumnja da potiču iz vršenja nabrojanih krivičnih djela", objavila je Uprava policije.

Osim ovih stvari, prema saznanjima “Vijesti”, iz stanova i kuća osumnjičenih oduzimani su i laptopovi, te više auta.

Galerija

Bonus video: