"Vijesti" na probi mjuzikla "Nora's arc", američkog džez kvarteta

Nora\'s Ark je modifikovana verzija priče o Nojevoj barci, s akcentom na ekološke teme, to je priča o globalnom zagrijavanju, kooperaciji, slobodi i preživljavanju
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 15:59h

U susret prvoj izvedbi pred podgoričkom publikom, džez mjuzikl "Nora's Arc", koji je na repertoaru u petak veče, već danima se uvježbava u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović".

Cijele nedjelje američki kompozitor Ilaj Jamin i šezdesetak učenika Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" pripremaju premijeru koja će se desiti 8.aprila na istom mjestu u 20 časova.

Ekipa Vijesti dobila je priliku da posjeti jednu od ovih proba.

Već na samom ulazu u hol dočekuju nas zvuci džeza, dok dvadesetak dječaka i djevojčica stoji nestrpljivo ispred glavne sale.

Unutra, među publikom desetak roditelja i osoblje KIC-a koje pleše u ritmu muzike.

Probna atmosfera

Na bini, sa lijeve strane, su članovi Eli Yammin Jazz Quarteta u sviračkom zanosu, dok centralni dio bine zauzima par djevojaka koje pjevaju.

Centralna figura među njima je svakako Iva Kostić, u ulozi naučnice Nore, koja zrači liderskom energijom i veoma samopouzdano radi svoj posao, kao da je ispred nje već puna sala.

Kada počnu da ulaze u salu i približavaju se bini pjevajući uz instrukcije svojih profesorica iz muzičke škole "Vasa Pavić" postaje jasna uloga djece koja su stajala na ulazu.

Do kulminacije dolazi u trenutku kada se svi učesnici nađu na i oko bine, horskim pjevanjem privodeći kraju jednu od kompozicija koju će izvesti u petak veče.

Pripreme uz prevodioca

Ilaj Jamin, tvorac ovog mjuzikla, ustaje od klavira i aplaudira. Zatim se obraća djeci na engleskom jeziku. Profesorica Vjera Nikolić pokušava da prevede učenicima šta je Ilaj rekao.

"Morate da shvatite svoju ulogu. Ako samo jednu grešku napravite ispašćemo seljaci", kaže ona.

"Svi smo umorni, možda bi trebalo da nastavimo sjutra", onižeg stasa, u sakou sa šeširom na glavi, poručuje Ilaj sa bine.

Uz dogovor sa djecom oko kostima za predstavu, završava se i ova proba, dok bubnjarka Eli Yammin džez kvarteta, crnkinja Lafre Si poručuje djeci da će "noćas kad dođu kući osjetiti umor, ali i radost, jer su danas dosta toga postigli".

Djeca zatim napuštaju salu. Na izlazu nervozni otac se obraća svojoj ćerci: "Ko je taj, da popričam s njim? Ko je taj što je glavni ovdje?".

Nekoliko djevojčica okupira Ilajevu pažnju postavljajući mu pitanja u vezi sa sljedećom probom. Nakon toga, konačno je slobodan za razgovor sa ekipom Vijesti.

"Evo, vidiš. Kooperacija, komunikacija. Samo o tome se radi", govori ugledni kompozitor, pijanista i predavač. Nasmijan i raspoložen za razgovor, odaje prijatan utisak dok objašnjava kako jezička barijera između njega i djece ne predstavlja problem, pa sve ide svojim tokom.

"Djeca su fantastična! Imate zaista divne učenike", dobacuje Vjeri Nikolić.

Modifikovana verzija priče o Nojevoj barci

"Nora's Ark je modifikovana verzija priče o Nojevoj barci, kao što i samo ime kaže. S tim, što je u ovoj našoj verziji akcenat na ekološkoj priči. To je u suštini priča o globalnom zagrijavanju, kooperaciji, slobodi i preživljavanju", kaže on.

Prema njegovim riječima, biće predstavljena skraćena verzija mjuzikla - izvešće pet kompozicija, a izbaciti neke od dijaloga.

"Bilo bi predugačko i ne bismo stigli u ovih par dana da izvježbamo kako treba cijelu verziju", kaže Ilaj, dodajući da uživa u radu sa djecom, za koju je striktno i napisan ovaj komad.

"Nije samo priča u pitanju, naravno, već i muzika daje poseban pečat. Recimo, u jednom momentu životinje ostaju bez hrane i pjevaju bluz. To je metafora, razumiješ?", objašnjava ugledni kompozitor, pijanista i predavač, koji je poznat i po svojim džez dramama i mjuziklima za djecu.

Amerikanci u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima u Crnoj Gori mu je veoma lijepo, mada nije imao previše vremena da razgleda okolo.

Veoma je zadovoljan saradnjom sa KIC-om i drago mu je što se njegov mjuzikl, koji je desetak puta sa velikim uspjehom izveden u nekoliko gradova SAD, prvi put van granica ove zemlje predstavlja u Crnoj Gori.

Kako kaže, nedostajaće mu rad sa djecom kada otputuje nazad kući u subotu veče.

Izvedba džez mjuzikla Nora's Ark organizovana je u okviru manifestacije "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori".

Ono što smo vidjeli na probi obećava dobru predstavu, publika će zasigurno uživati u ovom jazz mjuziklu, koji će biti i svojevrsna novina kada su u pitanju crnogorska muzička dešavanja.

Njujorški džez bend Eli Yammin Jazz Quartet će se nakon nastupa sa učenicima muzičke škole "Vasa Pavić", svirati i Montanaro Jazz klubu.

Pored Ilaja Jamina, Eli Yammin Jazz Quartet čine još kontrabasista Ari Roland, saksofonista Zaid Naser i bubnjarka Lafre Si.

Za premijerno izvođenje mjuzikla Nora's Ark u Velikoj sali KIC-a, kao i za sve druge događaje organizovane u okviru "Mjeseca poštovanja džeza", ulaz je besplatan.

Galerija

Bonus video: