Novi detalji na suđenju Lambuliću: Kokain donio Albanac iz Sarajeva

Lambulić nema veze sa ovim kokainom. On nije donio kesu sa drogom u garažu kod moje kuće na Zabjelu...
1170 pregleda 0 komentar(a)
Vjekoslav Lambulić, Foto: Boris Pejović
Vjekoslav Lambulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2011. 22:58h

Aleksandar Đ. Brajović, koji je pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog šverca tri i po kilograma kokaina, svjedočio je u ponedjeljak pred specijalnim vijećem sudije Valentine Pavličić u nastavku suđenja Vjekoslavu R. Lambuliću (35), koji je optužen da je kesu sa tom količinom kokaina ostavio kod Brajovićeve kuće.

"Lambulić nema veze sa ovim kokainom. On nije donio kesu sa drogom u garažu kod moje kuće na Zabjelu. Kokain je donio neki Albanac po dogovoru sa opasnim tipom Albancem koji godinama živi u Sarajevu“, kazao je Brajović.

On je kao optuženi na glavnom pretresu 10. januara 2006. kazao da je Lambulić donio taj kokain. Na pitanje sudije zašto je optužio Lambulića, nekada optuženi, a juče svjedok Brajović je objasnio da je to uradio da bi se osvetio Lambuliću zato što ga nije zaštitio kada mu je zatražio pomoć.

Prema optužnici, Lambulić je sredinom marta 2005. u Podgorici, prodao 3,5 kilograma kokaina Brajoviću. Lambulić je Brajoviću ponudio da nađe nekoga za prenos droge do Italije uz novčanu naknadu, što je on prihvatio.

"Tačno je jedino da Lambulić nema veze sa kokainom. Izvinjavam se njemu i njegovoj porodici što sam im nanio bol svojom lažnom izjavom na suđenju 10. januara 2006 “, rekao je Brajović

Brajović se izvinio

"Tačno je jedino da Lambulić nema veze sa kokainom. Izvinjavam se njemu i njegovoj porodici što sam im nanio bol svojom lažnom izjavom na suđenju 10. januara 2006 “, rekao je Brajović. On je objasnio da se upleo u posao da drogom zbog prijetnji i straha od Albanca iz Sarajeva, kojem je dugovao novac iz nekog posla sa cigaretama.

„Otišao sam u butik „Bos“ da kupim nešto od garderobe. Bio je sa mnom i Albanac koji živi godinama u Sarajevu. Tamo je radio Antonije-Toni Mračević. Kada smo izašli iz butika Toni je pošao za mnom i ponudio mi da odradimo posao sa drogom, ali sam odbio. To je međutim čuo ovaj moj prijatelj Albanac koji je kazao da treba da prihvatimo posao. Toniju sam rekao da me to ne interesuje. Nakon nekog vremena organizovao sam susret između Tonija i tog Albanca”, rekao je on.

Svjedok je objasnio da je taj “opasni Albanac” vršio pritisak na njega da prihvati posao sa drogom.

Identitet Albanca iz Sarajeva tajna

“Mladić iz Albanije je kasnije došao pješice do moje kuće i donio kokain.... Ne želim da kažem kako se zove taj Albanac iz Sarajeva, jer mi braća žive u Albaniji, pa ne želim da neko od njih bude ubijen. Ubrzo je kod moje kuće taksijem došao i Toni. Ovaj Albanac je kazao da je moja obaveza da isplatim Tonija, zato sam iz kuće uzeo 2.500 eura i dao mu. Naručio sam Toniju taksi i on je sa kesom droge otišao u grad sa Zabjela“, objasnio je Brajović.

On je na insistiranje sudije Pavličić pojasnio da je albanski državljanin kokain donio i ostavio u garaži kod njegove kuće dok je on bio u gradu.

"Ove detalje oko donošenja i primopredaje kokaina ugovorio je Albanac iz Sarajeva na sastanku sa Tonijem. Telefonom sam tih dana razgovarao sa Lambulićem da mi pomogne zbog prijetnji od ovog Albanca, jer su se stvarale varnice“, pojasnio je Brajović. On je naveo da je tražio da Vjeko bude pored njega da ga ovaj ne napadne.

„Albanac iz Sarajeva mi je rekao da ne treba da mu vraćam novac od posla sa cigaretama, već da odradim posao za njega. Bilo me strah da mi neko od braće ne strada u Albaniji“, kazao je svjedok.

Pristao na posao da bi spasao braću

Sudija je konstatovala da je on ipak pristao da „odradi“ posao.

„Pa šta je trebalo - da mi braća poginu u Albaniji“, zaključio je Brajović.

Zbog ovakvog obraćanja sudija ga je opomenula i podsjetila da je pravosnažno osuđen za šverc droge na organizovan način.

On je potom kazao da se uspaničio nakon što je Zlatko Krivec, slovenački državljanin, pao sa kokainom na ulazu u Hrvatsku. Sastao se sa Tonijem i Lambulićem u lokalu „London“.

„Lambulić je sjedio za sto pored, a ja sam se prepirao sa Mračevićem. Opsovao sam mu majku i tražio da mi prepiše stan ili da vrati 2.500 eura. Vjeko je rekao da je Toni u pravu i stao na njegovu stranu, zbog čega sam bio bezgranično ljut.

Kada smo izašli iz lokala mene je Toni pesnicom udario u glavu. Narednih dana Lambulić mi je telefonom rekao da ga više ne zovem. Zbog toga sam u svojoj glavi smislio odbranu i zato sam Lambulića optužio na suđenju u januaru 2006. da je kokain njegov.

I majku Milku sam nagovorio da okrivi Lambulića, da je kod naše kuće donio kesu sa kokainom. To sam joj rekao kada je došla da me posjeti u zatvoru u Spužu“, rekao je Brajović.

Suđenje se nastavlja 5. maja.

Lambulić negirao da je diler

Na prošlom glavnom pretresu Vjekoslav Lambulić je kazao da je sve nekretnine kupio od novca koji je dobio kockajući se.

On je negirao navode optužnice da je paket sa kokainom ostavio u garaži Aleksandra Brajovića, navodeći da nikada nije radio sa drogom u Crnoj Gori, ali je priznao da je osuđen na pet godina zatvora zbog prodaje droge u Švajcarskoj, i da je kaznu odležao.

Bivši svjedok saradnik Antonije-Toni Mračević na prošlom glavnom pretresu kazao je da je oko prodaje droge bio uvučen u igru između Zlatka Kriveca i Aleksandra Brajovića.

Dok se nalazio u zatvoru Brajović mu je nudio da kaže “cifru” samo da prihvati da kaže da je kokain njegov, ali je to Mračević odbio i na suđenju ispričao da mu nije poznato da je Lambulić diler droge. Nakon što je uhapšen zbog kokaina i odveden u Istražni zatvor u Spuž, Brajović mu je tokom zatvorske šetnje nudio da kaže „cifru“ samo da prizna da je droga njegova.

"Rekao sam Brajoviću da nema te cifre za koju ću pristati da kažem da je droga moja“, posvjedočio je Mračević na suđenju 11. marta ove godine.

Bonus video: