Za Duška Markovića statistika je majka svih laži

Najviše postupaka zbog korupcije tokom 2010. vođeno protiv direktora firmi, finansijskih i računovodstvenih radnika, privatnih preduzetinika, bankarskih službenika, brokerskih dilera...
104 pregleda 0 komentar(a)
Nacionalna komisija, Foto: Arhiva Vijesti
Nacionalna komisija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2011. 20:58h

Najviše postupaka zbog korupcije tokom prošle godine vođeno je protiv direktora firmi, finansijskih i računovodstvenih radnika, privatnih preduzetinika, bankarskih službenika, brokerskih dilera, carinika, poreznika i policajaca, sudija, službenika i namještenika, zaposlenih u Upravi za nekretnine, inspektora, činovnika u državnoj i lokalnoj samoupravi.

To su podaci Tripartitne komisije koji su prezentovani na sjednici Nacionalne komisije za praćenje Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U saopštenju, nakon sjednice, navodi se da je usvojen izmijenjeni Poslovnik o radu kojim je predviđeno da sjednice budu otvorene za javnost.

Član komisije, izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović kazala je "Vijestima" da su poslovnikom proširene nadležnosti komisije tako da će direktori državnih institucija osim kontrolnog saslušanja, morati da pišu izvještaje o radu institucije kojom rukovode.

Prvi takav izvještaj pisaće direktor policije Veselin Veljović i to na temu kako i koliko puta su njegovi službenici imali direktan pristup bazama podataka mobilnih operatera, a sličan izvještaj će morati da dostavi i Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Od korupcije oduzeta 3.600 eura i oko 200 boca viskija

Ćalović kaže da je MANS predložio da se na istoj sjednici raspravlja i o transparentnosti pravosuđa s obzirom da je trećina osnovnih sudova svoje presude proglasila tajnim

"Predložili smo da se održi jedna tematska sjednica na kojoj bi se razgovaralo o povjerenju policiji koja je u prošloj godini imala 43 prijave", rekla je Ćalović.

Prema njenim riječima, direktor policije je demantovao da ne postoji povjerenje u policiju, navodeći da statistika pokazuje da svakim danom ono sve više raste, na šta se nadovezao predsjednik Komisije Duško Marković komentarom “da je statistika majka svih laži“.

Ćalović kaže da je MANS predložio da se na istoj sjednici raspravlja i o transparentnosti pravosuđa s obzirom da je trećina osnovnih sudova svoje presude proglasila tajnim.

"Predložili smo da se razgovara i o finansijskim istragama i konfiskaciji imovine s obzirom da je tužilaštvo u prošloj godini imalo samo dvije, a od korupcije je oduzeta imovinska korist preko 3.600 eura i nešto više od 200 boca viskija“, kazala je Ćalović.

Pokrenuto 13 istraga protiv 53 osobe

Članovi Tripartitne komisije su u izvještaju po ko zna koji put upozorili da je neophodno obezbijediti kvalitetne vještake iz svih oblasti da bi se postigla što veća efikasnost

U istoj godini Specijalno odjeljenje tužilaštva primilo je 15 prijava zbog korupcije. Po pravosnažnim presudama oduzeto je 3.624 eura i 276 flaša viskija, dok je po nepravosnažnim presudama oduzeto 161.065,00 eura.

Članovi Tripartitne komisije, sudija Vrhovnog suda Radule Kojović, zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković i Olivera Popović, policijski analitičar, su u izvještaju po ko zna koji put upozorili da je neophodno obezbijediti kvalitetne vještake iz svih oblasti da bi se postigla što veća efikasnost, kao i da se ojačaju kapaciteti tužilaštva.

Zaplijenjeno 28 tona cigareta i dva broda

Zbog organizovanog kriminala u 2010. policija je specijalnom odjeljenju tužilaštva predala 7 prijava protiv 51 osobe. Istraga je pokrenuta protiv 19, a njih 30 je optuženo, dok je prijava protiv dvije osobe u fazi pretkrivičnog postupka.

„U predmetima u 2010. vođena je finansijska istraga protiv 34 osobe. Protiv 48 osoba donijeta su rješenja o privremenoj zabrani otuđenja i opterećenja nepokretnosti, akcija, udjela u preduzeću, odnosno novca na žiro-računu, dok je privremeno oduzeto 15 kilograma kokaina protiv dvije osobe... Iz oblasti organizovanog kriminala podnijeto je 6 zahtjeva za sprovođenje istrage, a po optužnicama iz 2010. i ranijih godina bilo je ukupno u radu 27 predmeta, od kojih je riješeno 12.

Po pravosnažnim presudama iz te oblasti oduzeto je 1.220,00 eura, dva mercedesa, tri rendž rovera, porše i BMW, 4 mobilna telefona, 50 grama kokaina i 0,9 g marihuane, 1 ručna bomba, 3 klasa eksploziva, 1 revolver, 175 metaka, 20 dolara, 25 hiljada iračkih dinara, 20 kuvajtskih dinara, dok je po nepravosnažnim presudama oduzeto 28,5 tona cigareta, dva broda i 3 kamiona.

Bonus video: