Književno veče neuništivog Rajkarda

JP Kulturni centar Bar organizovao je književno veče "Da se ne zaboravi" pod sloganom "Čuvajmo ono što nas spaja".
267 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 07:49h

Vječiti barski Djeda Mraz, poeta čija su djela odavno u antologijama književnosti za djecu širom regiona, rvač, bokser, plivački maratonac, ekolog, laureat "Stare masline", novinar, aforističar, radio voditelj, autor hitova narodnog melosa, 120 puta davalac krvi, pozorišni gumac koji je izveo 520 puta dječju predstavu "Dva gusara iz Bara" i autor 25 knjiga poezije-ovako je moderator Mila Čordašević u sali Dvorca Kralja Nikole opisala poznatog barskog pjesnika Rajka Joličića kojem je JP Kulturni centar Bar organizovao književno veče "Da se ne zaboravi" pod sloganom "Čuvajmo ono što nas spaja".

Književni kritičar prof. Suljo Mustafić naveo je da svojim djelom Jolićić daje čovjeku "zaštitu od njegovih sopstvenih tekovina", da obnavlja izvor humanosti stihovima sročenih posebnom metrikom koji su ustvari "djeteta savjesti odraslih".

Mudri Baranin

Joličićev poetski opus put je spoznaje od tananog lirika do zavičajnog pjesnika i poete jakog patriotskog senzibiliteta, dodao je Mustafić ističući da se Rajkovi stihovi "naizust kazuju".

"Bar je neobičan grad, iznad čojstva i junaštva ovdje je uvijek bila mudrost. Stari Barani su bili mudri ljudi, a ima ih i danas, Rajko Joličić je među njima, koji su shvatili filozofiju življenja u ovom mediteranskom podneblju-da se može živjeti zajedno i da ovo mora biti Otvoren grad. Da se na mlade naraštaje i one koji dolaze ovdje prenosi duh širine, multikulturalizma koji su nas održali kroz vijekove. Zato ovdje nikada nije bilo ćeranja, a te vrijednosti sjajno kroz svoje stihove i riječi prenosi Rajko Joličić i zato je on naše bogatsvo", rekao je o poeti barski uglednik Jusuf Kalamperović.

Crmničanin originalnog književnog stila

Slikar i vajar Milo Vukčević istakao je da Joličić potiče iz poznate crmničke porodice dobročinstva i humanizma, te da je izgradio originalan i prepoznatljiv književni stil. Dramski umjetnik Dragiša Simović nadahnuto je kazivao najpoznatije Joličićeve pjesme, publici se obratio i autor koji je u prepoznatljivom maniru kazivao svoje stihove, a poseban štimung dao je profesor Safet Drljan čije je izvođenje poznatog Joličićevog djela "Niđe tako vedrih zora" na harmonici izazvalo pjevanje posjetilaca.

Anegdota o Rajkardu

"Čekamo ga mi jednog ljeta na Skadarskom jezeru da prepliva za njega uobičajenih pet kilometara, a njega nema, kasni li- kasni. Tek, dolazi u neko doba sav krvav i u zavojima."

"Što je bilo, crni Rajko?”

"Ma ništa, prvo sam dao krv, a onda usput na Sutormanu jednoj ženi koaj je sletjela s puta izvadio auto iz kanala na ruke" o i onda kao da ništa nije bilo, skočio je u jezero.

Nakon dva sata izlazi iz vode, mislimo-poluživ, kad on kao iz topa počinje da recituje svoju monodramu "Ekološka država, jado moj" od početka do kraja i još se šali, "Nijesam se mogao utopiti, sreća što mi je glava prazna, pa mi nije dala da potonem", evocirao je jednu od bezbroj anegdota koje prate popularnog Rajkarda književnik i novinar Željko Milović.

Galerija

Bonus video: