Raste dug navodnog šefa mafije

Optužnicom specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, Kašćelan i Igor Božović označeni su kao organizatori kriminalne grupe iz Kotora
461 pregleda 8 komentar(a)
Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan
Ažurirano: 02.04.2018. 19:58h

Kotoranin Slobodan Kašćelan sada već tri godine ne plaća porez, zbog čega su mu država i neke od lokalnih vlasti blokirale kompletnu imovinu u Budvi, Kotoru i Tivtu.

Njega su iz Specijalnog državnog tužilaštva označili vođom kavačkog klana, optuženog za šverc droge, zelenašenje, iznude...

Poreski dug iznosi gotovo 35.000 eura, pa su hipoteke upisane na desetak stanova i nekoliko porodičnih kuća u te tri primorske opštine.

Predstavnici Opštine Budva tek prije dvije sedmice dostavili su lokalnoj Upravi za nekretnine zaključak o obezbjeđenju poreskog potraživanja od 15.284 eura.

Obrazlaže se da poreski obveznik nije izmirio obavezu i da su stečeni uslovi za upis hipoteke, odnosno zaloge po osnovu Zakona o poreskoj administraciji i Zakona o svojinsko-pravnim odnosima.

Zabilježba poreskog potraživanja, rečeno je “Vijestima”, početkom sedmice biće upisna na osam stanova na trećem spratu zgrade u Komoševini od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata.

Na tim nekretninama već postoji hipoteka opštinskog Sekretarijata za finansije na ime poreskog potraživanja od nešto manje 6.000 eura, koja je upisna sredinom 2015.

Hipoteku na imovunu Kašćelana stavila je država Crna Gora - na dva stana od po 69 kvadrata u Tivtu. Zabilježba poreskog potraživanja država Crna Gora na ime duga od 3.191 eura upisuje 2015. godine, a nakon toga ponovo i godinu kasnije na ime poreskog duga od 9.475 eura.

Država je, piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, krajem decembra 2016. godine pokrenula postupak namirivanja potraživanja. Nekretnine se i dalje vode na navodnog šefa jedne od kriminalnih organizacija, a hipoteke nijesu izbrisane sa tih stanova.

I imovina Kašćelana u Kotoru je pod hipotekom zbog poreskog duga - u katastarskoj evidenciji navodi se da je Opština Kotor u dva navrata upisivala zabilježbe poreskog duga: prvu u maju 2015. godine od 795 eura, a potom u julu prošle godine na ime duga od 1.005 eura.

Zabilježbe su upisane na dvije kuće i stan, koje su uknjižene na Kašćelana, prizemnu kuću na lokalitetu Mirac, kao i porodičnu stambenu zgradu u Škaljarima.

Objašnjava se da je upisivanje hipoteke omogućeno zakonom, kako bi se država a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave...

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, piše u tom aktu.

Država, ali i opštine, do sada su rijetko posezale za ovim radikalnim mjerama, pa čak i kada su poreska potraživanja prelazila milion eura.

Optužnicom specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, Kašćelan i Igor Božović označeni su kao organizatori kriminalne grupe iz Kotora.

Njih dvojica su, prema tom dokumentu, bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih djela, ali i davanje uputstava i naredbi ostalim članovima kriminalne organizacije.

Osim njih, optužica je podignuta protiv Vladimira M. Božovića, Davora M. Prelevića, Miloša D. Radonjića, Siniše S. Vlahovića, Aleksandra M. Đurišića, Stefana S. Brnovića, Đerđa N. Camaja, Igora M. Đurišića, Aleksandre M. Bogdanović, Nikole N. i Igora N. Andrića, Tripa Z. Moškova i Gorana S. Ljubatovića.

Kašćelan i njegov tjelohranitelj Vladan Vučković ranjeni su 2016. u Novom Sadu - dok su bili u “audiju A8” pucano je na njih iz automata, ali napadači nikada nijesu pronađeni.

Kavčani su u otvorenom ratu sa škaljarskim kriminalnim klanom, nakon što je u Španiji nestao tovar od par stotina kilograma kokaina.

Bonus video: