Ana Marija Rosi planira da snimi film o emigrantima

Gost "Pulsa" rediteljka omnibus filma “Neke druge priče” Ana Marija Rosi predstavila se na ovogodišnjem ex-YU FEST-u u podgoričkom KIC-u.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 13:45h

Ana Marija Rosi na ovogodišnjem ex-YU FEST-u u podgoričkom KIC-u “Budo Tomović” publici se predstavila kao jedna od rediteljki omnibus filma “Neke druge priče”. Kako je kazala za “Puls”, idejni tvorac ovog projekta je Nenad Dukić koji je okupio 5 rediteljki iz bivših jugoslovenskih zemalja.

"On je htio ženski film o trudnoći koje će režirati 5 rediteljki i imati 5 glavnih glumica. Mi smo to elegantno izbjegle i odlučile da pravimo film o stvaranju novog života, što je malo šira tema, pa smo mogle da pričamo o stvarima koje se ne tiču isključivo trudnoće. Neke nemaju iskustva sa tim, neke to zanima, neke ne zanima, prosto nam se činilo da je bolje bilo da proširimo", kazala je Rosijeva.

Ona je dodala da je film do sada bio na 30-ak festivala, i da bilježi dobar prijem publike od ljetos, kada je pušten u distribuiciju.

Ona je dodala da je film do sada bio na 30-ak festivala, i da bilježi dobar prijem publike od ljetos, kada je pušten u distribuiciju.

"Njegovo premijerno izvođenje u Srbiji je bilo na Cinema Cityju u Novom Sadu, a internacionalnu premijeru smo imali na Međunarodnom filmskom festivalu u Taorminima na Siciliji. A, onda su krenuli festivali u Sarajevu, Puli, Paliću, Nišu, Vrnjačkoj Banji. Bio je na nekoliko festivala A kategorije što je takođe dobro, te u Montrealu, Varšavi, Madridu, Tunisu, Sofiji", priča Rosijeva.

Scena iz filma

Na pitanje da li su gledaoci van našeg govornog područja shvatili poruku filma, rediteljka odgovara:

"Jesu. Različiti su komentari. Meni je ovo prvo iskustvo s tolikom količinom festivala i reakcije su odlične. Recimo na sarajevskom filmskom festivalu veoma je dobro prošao iako nije bio u takmičarskoj konkurenciji. Na kraju je bio peti po glasovima publike, što je veliki uspjeh za film iz pratećeg programa"

Ona dodaje da je i publika u Montrealu “Neke druge priče” dočekala s oduševljenjem.

"Imali smo četiri projekcije koje su trajale po sat vremena, na kojima vas ljudi seciraju. Shvatite da se neko vrlo ozbiljno bavi pitanjima žena u svijetu u ovom trenutku, ili ga iz nekog drugog razloga zanima položaj žena na Balkanu, što je zanimljivo kao iskustvo. Sve u svemu, na svim tim festivalima bio je dobar prijem i moram priznati, bolji nego što sam očekivala", ističe ona.

Sve u svemu, na svim tim festivalima bio je dobar prijem i moram priznati, bolji nego što sam očekivala", ističe ona.

I 5 glavnih glumica su neuobičajena pojava kada je domaća kinematografija u pitanju.

"Radi se o 5 dobrih ženskih uloga i to je kinomatografska poslastica. To je pet jakih žena koje razmišljaju, koje ne igraju majku glavnog glumca, sestru glavnog glumca, ljubavnicu sporednog glumca, ženu u žutoj haljini i slično, nego imaju ozbiljne uloge u kojima nas podsjećaju da žena na filmu i žena u stvarnom životu u ovom trenutku nijesu baš isto. Mislim da je značajno da je pet ženskih likova sa Balkana progovorilo na neki način. To nekad nije prijatno, ali to nam je realnost", priča Rosijeva.

Glavni akteri njene omnibus priče su Nataša Ninković i Sergej Trifunović, inače generacija sa Fakulteta dramskih umjetnosti.

"Lijepo se razumijemo i lako smo radili tako da je to nama bilo prijatno iskustvo", naglasila je ona. Rosijeva kaže da ima u planu da snima emigransku priču za dugometražni igrani film.

"U toku je prikupljanje sredstava tako da ne mogu davati obećanja za blisku budućnost, ali nadam se da će se i tu nešto mijenjati", zaključila je ona.

Bonus video: