Tužilac traži po 30 godina zatvora za osumnjičene za ubistvo Šćekića

“Žao mi je časnog i poštenog čovjeka inspektora Šćekića, ali sa njegovim ubistvom Bigović nema nikakve veze”, kazao je advokat.
0 komentar(a)
suđenje Šćekić, Foto: Savo Prelević
suđenje Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2011. 10:30h

Stojanka Radović, zamjenik vrhovnog državnog tužioca, zatražila je u završnoj riječi po 30 godina zatvora sa Sašu Boretu, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana-Čilu Šćekića, koji se jedini nalazi u bjekstvu, zbog ubistva Slavoljuba Šćekića, policijskog inspektora.

Tužilac je takođe tražila 20 godina zatvora za Alana Kožara, zbog iznude u pokušaju i podmetanja eksplozivnih naprava na hotel “Splendid” u junu i julu 2005. godine.

Šćekić je ubijen 30. avgusta 2005. godine oko 01 sat, u podgoričkom naselju Tološi u neposrednoj blizini svoje kuće.

Boroviću žao poštenog čovjeka

Advokat Borivoje Borović, branilac okrivljenog Bigovića, zatražio je od suda oslobađajuću presudu tvrdeći da nema dokaza da je Bigović sa Boretom organizator ubistva.

“Žao mi je časnog i poštenog čovjeka inspektora Šćekića, ali sa njegovim ubistvom Bigović nema nikakve veze”, kazao je advokat.

Boreta se u zatvoru u Spužu povjerio zaštićenom svjedoku Zoranu Vlaoviću da je Čila Šćekić ubio Slavoljuba Šćekića. Ako je Vlaović prevarant, zašto se Boreta upuštao u razgovor sa njim, koristio njegov mobilni telefon i telefonom razgovarao sa njegovim bratom. Zašto ga nije ignorisao, pitala je je tužilac Radović

Završna riječ advokata odbrane, pred specijalnim vijećem sudije Slavke Vukčević nastavlja se danas u Višem sudu u Podgorici.

Ostajući kod završne riječi u prethodnom sudskom procesu, tužilac se juče osvrnula na novi dokaz - nalaz Marka Radunovića, vještaka građevinske struke, koji je procijenio tržišnu vrijednost placa, poslovnog prostora i kuće Nikole Borete na nešto više od dva i po miliona eura. Ova kuća je po stavu optužbe, bila povod za iznudu od Žarka Radulovića, suvlasnika hotela “Splendid”.

Tužilac smatra da se novim nalazom izašlo iz okvira optužnice, jer je vještačena kompletna imovina Nikole Borete, te da Radunovićev nalaz nije saglasan sa nalazom vještaka Milanke Popović, koja je imovinu procijenila na nešto manje od 1,4 miliona eura.

Nemojte da mi se obraćate, lažite vijeće, a ne mene, kazao je Boreta, zbog čega je udaljen iz sudnice.

Za tužioca je neprihvatljiv nalaz da je cijena kvadrata placa 2005. godine, prema Radunovićevom nalazu bio 700 eura, ocjenjujući ga kao nestručan i neobjektivan, jer je utemeljen na detaljnom urbanističkom planu iz 2009. godine. Opreza radi, ukoliko sud prihvati njegov nalaz, tužilac je navela da se radi o krivičnom djelu prinuda, jer dokazi na to upućuju.

“Boreta i Bigović su organizovali grupu radi vršenja iznude, radi sticanja dobiti i moći, a što se odnosi na preduzeće “Montenegrostars grup”. Kada je policijska istraga, kojom je rukovodio Šćekić, otkrila Kožara da je podmetnuo eksploziv, kriminalna organizacija je stvorila novi cilj, a to je obračun sa policijom i ubistvo Šćekića,” rekla je Radović.

Tužilac citirala Žarka Radulovića

Ona je ponovila da su Boreta, Bigović, Vujadinović i Kožar nabavili džip “grand-čiroki”, koji je “korišten u ubistvu jer su se njim dovezli, a potom pobjegli do Komanskog mosta, gdje je zapaljen”.

Za bjekstvo su koristili, dodala je tužilac, “škodu fabiju” ispred Zavoda za rehabilitaciju djece kod Komanskog mosta.

“Dokazano je da su Boreta, Bigović i Kožar počinili krivično djelo “iznuda u pokušaju u produženom trajanju” i “izazivanje opšte opasnosti u produženom trajanju”. Nakon treće eksplozije hotela “Splendid”, pronađen je “golf 3”, a u prtljažniku pvc rukavica. DNK analizom utvrđeno je da biološki trag pripada Kožaru, čime se dokazuje njegovo učešće”, kazala je tužilac u završnoj riječi.

Ona je citirala svjedočenje Žarka Radulovića, koji je u nekoliko izjava pomenuo da je pozadina podmetanja eksplozija na “Splendid” u stvari reket od 2,5 miliona eura, odnosno ako plati reket, podmetanje eksplozija će prestati.

Advokat Borović tražio je da sud oslobodi Bigovića i da mu ukine pritvor. “Zakon ne daje za pravo tužiocu da fabrikuje dokaze, a sve da bi se opravdalo postojanje specijalnog suda i organizovanog kriminala. Ne može da se sudi na osnovu pretpostavki. Predlažem sudskom vijeću da obrati pažnju na dokaze i kako su prikupljeni. Glavni dokaz optužbe je bivši zaštićeni svjedok Zoran Vlaović,”rekao je on ponavljajući ranije zamjerke na legitimnost izjave bivšeg zaštićenog svjedoka.

Reagovala Šćekićeva majka

Advokat je tvrdio i da tužilac u završnoj riječi miješa pojmove prinuda i iznuda i ponovio zamjerke na regularnost svjedočenja suvlasnika “Splendida”, koje je Apelacioni sud ocijenio nespornim.

“Tužilac nije uspio da dokaže postojanje kriminalnog udruženja i konkretno koje su to radnje, osim verbalne tvrdnje tužioca u završnoj riječi. Tužilac je ovaj predmet zasnovao na kršenju zakona i želja da se po svaku cijenu završi predmet. Bigović ima državni alibi da nije izlazio iza zatvora, što su potvrdili službenici ZIKS-a, iako tužilac tvrdi da je izlazio. Tužilac traži 30 godina zatvora za Bigovića, što je kao smrtna kazna”, kazao je Borović u završnoj riječi.

Nakon ovih riječi reagovala je Milka majka pokojnog Slavka Šćekića. Ona je pitala šta porodica da radi kada njen sin trune godinama, dok je sestra Ljubinka izašla iz sudnice jer je rekla da joj se “povraća slušajući advokatov govor”. I otac je prigovorio advokatu, nakon čega je porodica udaljena iz sudnice na zahtjev suda.

Tužilac: Zašto je Boreta vjerovao “prevarantu”

Dok je tužilac Stojanka Radović iznosila završnu riječ, Saša Boreta je reagovao, pa je udaljen iz sudnice.

“Boreta se u zatvoru u Spužu povjerio zaštićenom svjedoku Zoranu Vlaoviću da je Čila Šćekić ubio Slavoljuba Šćekića. Ako je Vlaović prevarant, zašto se Boreta upuštao u razgovor sa njim, koristio njegov mobilni telefon i telefonom razgovarao sa njegovim bratom. Zašto ga nije ignorisao”, pitala je je tužilac Radović.

“Nemojte da mi se obraćate, lažite vijeće, a ne mene”, kazao je Boreta, zbog čega je udaljen iz sudnice. Nakon što je uslijedila pauza on je vraćen u optuženičku klupu, pa je pratio Borovićevu završnu riječ.

Bonus video: