STREPE ZA PORODICE

Prijetnje bivšim policajcima iz Rožaja zbog izjava o švercu na granici

Kuč je rekao da su mu glas i naglasak odnekud poznati, i da ih ne može zaboraviti. On se nije uplašio za sebe, ali strahuje za porodicu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 13:29h

Bivšem rožajskom policajcu Nedžadu Kuču preksinoć su upućene ozbiljne prijetnje zbog izjava o švercu koje su mediji prenosili prethodnih dana. Nakon što je slučaj prijavio, njemu je pružena pratnja do kuće pored koje je policija partolirala gotovo cijele noći.

"Vijestima" je rečeno da će policija i narednih dana boraviti na tom terenu, te da je u toku okrivanje osobe koja je uputila prijetnje.

"Jesi li ti Nedžad Kuč, onaj što piše po novinama", upitala je bivšeg graničara osoba koja se predstavila kao Dragan, a koja je nakon stoje Kuč upitao šta treba rekla "је.... ti m...., pobiću i vas i ove što pišu sa tobom. Dolazim noćas, poklaću ti porodicu i sve tvoje".

Kuč je "Vijestima" rekao da su mu glas i naglasak odnekud poznati, i da ih ne može zaboraviti. On se nije uplašio za sebe, ali strahuje za porodicu.

"Ne može biti svejedno kada vam neko uputi takve prijetnje, posebno kada imate djecu. Potpuno je drugačije kada se o tome samo priča a drugačije kada čovjek to doživi", rekao je Kuč.

On je dodao da ima ogomno povjerenje u državu i da se nada da će zaštititi njega i one koje voli.

"Vjerujem i u ministra policije, rukovodioce rožajske Ekspoziture, beranske Ispostave. Siguran sam da će preduzeti sve da se sazna ko se osmjelio da prijeti za život. Uprkos svemu, vjerujem da ima pravde, a šta misle šverceri i kriminalci, to je već druga priča" rekao je Kuč.

Treća prijetnja u posljednja dva mjeseca

Ovo je u posljednja dva mjeseca treća, ali i najteža prijetnja koja je upućena bivšim rožajskim policajcima koji su se usudili da progovore o međunarodnom krijumčarenju.

"Kao bivši policajac trebalo je da zna da ne smije da čeka već je trebalo odmah da prijavi. U svakom slučaju radimo na slučaju" rekli su u policiji.

"Nijesi ni svjestan šta može da se desi tebi i tvojoj porodici. Ti imaš djecu i nemoj da si ovo slučajno prijavio policiji" parafrazirao je tada Dacić prijetnje koje su mu upućene.

Od dvojice nepoznatih muškaraca samo jedan je pričao.

"Kao bivši policajac trebalo je da zna da ne smije da čeka već je trebalo odmah da prijavi. U svakom slučaju radimo na slučaju" rekli su tada u policiji.

Dacić pristao na poligraf

Oni su prilikom uzimanja izjave Dacića pitali da li je spreman da ide na poligraf, a u čaršiji se špekulisalo da su upravo policajci gradom pronijeli priču da Dacić laže.

Iako je pristao na detektor laži, nikada nijesu tražili takvu vrstu ispitivanja, niti je slučaj ikada rasvijetljen.

"Kada su mi pomenuli djecu, prvo sam otišao do škole da ih uzmem. Nijesam razmišljao o sebi, samo o porodici. Vagao sam da li da prijavim prijetnje pa sam to učinio tek sutradan na nagovor oca. rodbine i prijatelja koji su danima čuvali našu kuću. Još se ne osjećam bezbjedno, naročito nakon prijetnji koje su preko Kuča upućene svima nama" rekao je Dacić.

Navodno je četvrtog marta prijećeno i Mithatu Nurkovicu. On to juče nije želio ni da potvrdi niti demantuje.

U toku potpisivanje peticije

Članovi porodica bivših rožajskih policajaca kazali su da najnovije prijetnje nijesu "nimalo naivne".

Peticiju će potpisati i rodbina, ako treba otići ćemo i pred vladu, ali neka neko nešto hitno preduzme, ne možemo više da živimo pod ovim pritiskom.

On je istakao da je u toku potpisivanje peticije koja će biti upućena premijeru Igoru Lukšiću, ministru policije, Ivanu Barajoviću i relevantnim institucijama kako bi se angažovali u "što hitnijem rješavanju agonije u kojima su njihove porodice posljednjih mjeseci".

"I večeras će u našim kućama biti rodbina. Mjesecima nemamo miran san. Plašimo se da neko ne strada. Peticiju će potpisati i rodbina, ako treba otići ćemo i pred vladu, ali neka neko nešto hitno preduzme, ne možemo više da živimo pod ovim pritiskom. Naša djeca su ni kriva ni dužna ostala bez posla, a sada neko prijeti njihovim familijama. Jesu li krivi što ne ćute? Ne osjećamo se bezbjedno i tražimo pravdu za sve nas", rekao je otac jednog od bivših graničnih policajaca.