NAJAVILI TUŽBU

Kalač i Murić: Podmeću nam da bi ućutali o švercu

Sporni snimak na kojem se vide bivši graničari Kalač i Murić, koji uzimaju neki papir, a koji su objavili mediji, navodno je dobijen iz Uprave policije.
316 pregleda 0 komentar(a)
Murić, Foto: Arhiva Vijesti
Murić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.03.2011. 20:45h

Bivši granični policajci Rešad Kalač i Hamdo Murić podnijeće krivičnu prijavu protiv NN osobe koja je napravila snimak, navodnog, primanja mita na graničnom prelazu Kula.

Sporni snimak na kojem se vide bivši graničari Kalač i Murić, koji uzimaju neki papir, a koji su objavili mediji, navodno je dobijen iz Uprave policije.

Nakon toga neki mediji, objavili su da su očevici šverca, bivši policajci Enver Dacić i Mithat Nurković učestvovali u prekograničnom švercu, odnosno da nisu prijavili osobe koje su švercovale telad, te da su zbog toga ostali bez posla.

Taj postupak je okončan, tvrde, oslobađajućom presudom drugostepene instance-Višeg suda u Bijelom Polju.

Kalač, Murić, Dacić i Nurković ističu da montirani snimak i lažni navodi o švercu stoke, koji se danima podmeću medijima, imaju za cilj da se javnosti skrene pažnja sa organizovanog kriminala i da se pošalje loša slika o njima.

“Brutalna je laž da smo bez posla ostali zbog šverca jer na našim rješenjima piše da su nam istekli ugovori i da je prestala potreba za našim daljim angažovanjem

Snimkom pokušali da trguju sa njima

Murić i Kalač smatraju da je indikativno i što se snimak pojavio upravo onog dana kada su se novinarima obratili Dacić i član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević.

“Tim snimkom su službenici UP proteklih mjeseci pokušavali da trguju sa nama. Nudili su da ga unište kako bismo ćutali o švercu cigara, nafte i ostalog. Pitamo premijera Igora Lukšića zar smije jedna od najvažnijih institucija u državi da diluje sa ovakvim stvarima.

Zašto su u fioci čuvali, navodne, dokaze umjesto da podnesu krivične prijave”, upitali su Murić i Kalač, koji navode da “njih optužuju za trgovinu, a to radi UPrava policije”.

“Tako nas je 22. januara pozvao bivši rukovodilac IGP Predrag Kukalj, navodno po nagovoru savjetnika ministra policije, i ugovorio da se u restoranu „Milenijum“ u Beranama sastanemo sa Krgovićem.

I tada nam je prijećeno spornim snimkom, a molili su nas i da ćutimo o švercu i ne dajemo izjave u novinama do prvog februara, dok se ne reimenuje direktor policije Veselin Veljović”, rekli su Murić i Dacić.

Krgović nije želio da iznese svoja saznanja o spornom snimku, a ranije je negirao da se u „Milenijumu“ sastajao sa bivšim policajcima.

Bivši policajci su tražili da se preispita šverc cigareta i nafte koji se odvijao za vrijeme Kukaljevog mandata, te kakvu saradnju imaju on i Krgović.

Kukalj ponovo na poslu

Predrag Kukalj je tokom akcije „Signal“ uhapšen sa još 21 policajcem, carinikom i preduzetnikom, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Ubrzo je bez posla ostao granični policajac koji je navodno optužio Kukalja za primanje mita, pa je promijenio izjavu.

Protiv njega se sada vodi krivični postupak za lažno prijavljivanje, ali on tvrdi da nije kriv već da mu je „smješteno“.

“Nikada nisam optužio Kukalja, već su beranski inspektori sročili moju izjavu, a poslije mi prijetili da ne smijem promijeniti iskaz.

Na sudu sam tvrdio da Kukalj nije primio mito i on je oslobođen, a meni je natovarena krivična prijava za lažno prijavljivanje”, rekao je bivši policajac.