Vikiliks: Sudija Janjević je trebalo sam da se isključi iz suđenja

Radović navodi dokaze da je u maju 2005. sudija Janjević kupio kuću, a kasnije i zemljište od Milke Bulatović, majke optuženog Ljuba Vujadinovića
171 pregleda 0 komentar(a)
SUđenje, ubistvo Šćekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
SUđenje, ubistvo Šćekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2011. 06:43h

Bivša otpravnica poslova američke ambasade Marša Barns ocijenila je da je sudija Čedomir Janjević trebalo sam da se isključi iz suđenja za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i na taj način izbjegne pojavljivanje bilo čega neprikladnog.

Barns je, u depeši koju je 20. jula 2007. godine poslala Stejt departmentu, govorila o suđenju za ubistvo Šćekića i zahtjevu tadašnjeg specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović da se Janjević skine sa slučaja, jer je sumnjala u njegovu nepristrasnost.

“Suđenje optuženima za ubistvo Šćekića odloženo je do daljnjeg. Radović je kazala da ne vjeruje u nepristrasnost člana sudskog vijeća. Ona tvrdi da je sudija Janjević kupio kuću od Milke Bulatović, majke Ljuba Vujadinovića, koji je optužen za ubistvo”, piše Barns u depeši do koje je došao “Vikiliks”, a “Vijesti” objavljuju u saradnji sa britanskim “Gardijanom”.

Bivša otpravnica poslova citira Radovićevu, koja je kazala da sve što je navela stvara opravdanu sumnju u objektivnost Janjevića, kao i da kupovina kuće stvara bliske ljudske i privatne odnose

“Radović navodi dokaze da je u maju 2005. sudija Janjević kupio kuću, a kasnije i zemljište od Milke Bulatović, majke optuženog Ljuba Vujadinovića. Viđenje tužioca je da se transakcija desila simultano sa planiranjem i izvođenjem krivičnih djela koja su završila Šćekićevim ubistvom”.

Bivša otpravnica poslova citira Radovićevu, koja je kazala da sve što je navela stvara opravdanu sumnju u objektivnost Janjevića, kao i da kupovina kuće stvara bliske ljudske i privatne odnose.

“Odluku o tome da li će sudija Janjević biti skinut sa slučaja treba da donese predsjednik Višeg suda u Podgorici, Ivica Stanković”, piše u dokumentu.

U dijelu depeše naslovljenom kao komentar, Barns je konstatovala da suđenja optuženima za ubistvo policijskog inspektora Šćekića, kao i osamnaestorici etničkih Albanaca optuženih za planiranje terorističkog napada u Crnoj Gori, sporo teče.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: