Vlatko Vučinić nakon izricanja presude: E što smo ga mrčili!

Sudija Zeković izdala je posebnu mjeru bezbjednosti za osuđenog Juretića i to zabranu vršenja dužnosti u naredne 3 godine.
295 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 14:48h

Bivši građevinski inspektor Vladan Juretić i njegov šef Vlatko Vučinić kažnjeni su sa ukupno 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vijeće kojim je predsjedavala sudija Maja Zeković kaznila je Vučinića sa 6 mjeseci zatvorske kazne, dok će Juretić u zatvoru provesti godinu dana.

Sudija Zeković izdala je posebnu mjeru bezbjednosti za osuđenog Juretića i to zabranu vršenja dužnosti u naredne 3 godine.

“Sud je, bez dileme, zaključio da su kao službena lica, i to Vučinić kao rukovodilac, a Juretić kao građevinski inspektor, po prethodnom dogovoru, protivpravno drugom nanijeli štetu jer nijesu postupili po rješenju Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine... Već je Juretić uz saglasnost i dozvolu Vučinića donio rješenje, iako nije bio nadležan, i porušio ogradu KIPS-a, nanijevši im tako štetu od 10.073 eura”, kazala je sudija Zeković.

Mrčenje

“E, što smo ga omrčili”, prokomentarisao je Vučinić, dok drugi osuđeni nije prisustvovao izricanju presude.

Sudija je kazala da u konkretnom slučaju oni nijesu bili nadležni već republički inspektor za Željeznički saobraćaj.

“Njihovi pokušaji odbrane bili su relativizovani i obesmišljeni...Odbrana optuženih bila je samo pokušaj zamagljivanja, akcentujući stvari nebitne za ovaj predmet”, kazala je sudija.

Kako je dodala, prilikom određivanja kazne Vijeće je imalo u vidu I otežavasjuće I olakšavajuće okolnosti. Kod Vučinića nije bilo otežavajućih okolnosti, pri čemu je dobio minimalnu kaznu. Juretić je ranije dva puta osuđivan i “specijalni povratnik u zloupotrebi službenog položaja”, dok mu je ovo druga presuda zbog tog krivičnog djela.

“Njegovo dalje vršenje ove djelatnosti je opasno jer bi na ovakav i sličan način mogao dovesti do šire društvene opasnosti”, kazala je sudija.

Pomilovanje Vujanovića 2009

Vučinić je nakon izricanja presude kazao da “sva Podgorica zna da je on čist”.

“Ovo je sramota. Vikend provedite u mirnom snu ako možete”, obratio se on sudiji, nakon čega je izašao iz sudnice u pratnji sudskog obezbjeđenja.

To je ujedno bio i kraj suđenja koje su obilježile potcjenjivanje i nepoštovanje suda od strane optuženih. Njihov branilac advokat Miodrag Bojanić kazao je za “Vijesti” da će uložiti žalbu Višem sudu odmah nakon što je dobiju napismeno kada će vidjeti koji su tačno razlozi ovakve odluke.

Juretića je u decembru 2009. godine pomilovao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović , koji je izbjegavao izdržavanje dvije zatvorske kazne i zarađene nanošenjem teških tjelesnih povred I zloupotrebom službenog položaja.

Za njim je četvrtog decembra iste godine raspisana potjernica jer se nije odazivao pozivu na izdržavanje zatvorskih kazni i policija ga nije mogla naći osam mjeseci.Tri dana kasnije, Vujanović je odobrio njegovo pomilovanje, a iz sekretarijata predsjedništva tvrde da je ta procedura prošla zakonom propisan postupak u svim njenim djelovima” i da se u svim predmetima pomilovanja postupa ažurno.

Bonus video: