"Kraljev govor" favorit uoči dodjele Oskara

Veliki favorit za najbolju mušku ulogu je Britanac Kolin Fert, dok bi Natali Portman sigurno trebalo da osvoji Oskara za glavnu ulogu u "Crnom labudu".
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 09:28h

Istorijska drama "Kraljev govor" važi za favorita za ovogodišnje Oskare koji će biti dodijeljeni u nedjelju, u Los Anđelesu, ali je moguće da "Društvena mreža", priča o nastanku Fejsbuka, priredi iznenađenje.

"Kraljev govor" je istinita priča o britanskom kralju Džordžu Šestom i njegovom nastojanju da savlada mucanje. To ostvarenje je dobilo najviše, 12, nominacija za nagrade filmske akademije, kao i nagrade esnafskih udruženja: producenata, glumaca i režisera.

Glavni konkurent, sa osam nominacija, mu je "Društvena mreža" koja je u januaru osvojila četiri Zlatna globusa.

Naspram ta dva filma, malo je drugih ostvarenja i njihovih tehničkih ekipa koje mogu da očekuju pozlaćene statuete, kažu poznavaoci prilika u Holivudu.

U tu grupu svrstani su "Čovjek zvani hrabrost", "Fighter", "Crni labud" i "Početak". Režiseri svih ovih filmova izuzev "Početka", nominovani su za režiju.

Tom Huper ("Kraljev govor"), laureat nagrada američkog Udruženja režisera važi za favorita pošto se izbor tog Udruženja, osnovanog 1948, samo šest puta nije poklopio sa izborom filmske akademije.

Kad je riječ o glavnim muškim rolama, veliki favorit je Britanac Kolin Fert koji je za lik Džordža Šestog osvojio skoro sve nagrade koje je mogao. Konkurenti su mu Džef Bridžiz ("Čovjek zvani hrabrost"), Džesi Ajzenberg ("Društvena mreža"), Havijer Bardem ("Prelijepo") i Džejms Franko ("127 sati").

Natali Portman bi, prema prognozama, sigurno trebalo da osvoji Oskara za glavnu ulogu u "Crnom labudu" za koju je već dobila nagradu američkog udruženja glumaca i Zlatni globus.

Ove godine, konkurentkinje su joj Anet Bening "(The Kids Are All Right"), Nikol Kidman ("Put u nepoznato"), Dženifer Lorens "(Winter's Bone") i Mišel Vilijams ("Blue Valentine").

Bonus video: