Veljko Bulajić sprema film o Vukovaru

“Pristup filmu je takav da je odbrana Vukovara na simboličnom nivou prikazana i kao početak nastanka hrvatske države, ona zato i spada u velike istorijske događaje".
179 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Bulajić, Foto: Flickr
Veljko Bulajić, Foto: Flickr
Ažurirano: 25.02.2011. 11:43h

Veljko Bulajić i producentska kuća „Luka grupa“ održali su sastanak s koordinacijom vukovarskih udruženja proizašlih iz Domovinskog rata zbog pripreme filma „Vukovar“ za koji reditelj smatra da bi mogao ući u realizaciju ovoga ljeta ili jeseni.

"U nizu dosadašnjih kontakata i sastanaka razmatrano je kako realizovati film „Vukovar“ koji bi našim i gledaocima u svijetu prikazao veličinu borbe i muke branitelja Vukovara koji su se prenijeli na cijelu Hrvatsku", kaže Bulajić.

Vukovar je, poput bitke kod Lenjingrada, u samom vrhu ljestvice velikih tragičnih tema

"Pristup je filmu takav da je odbrana Vukovara na simboličkom nivou ujedno i film o nastanku hrvatske države, ona zato i spada u velike istorijske događaje. Vukovar je, poput bitke kod Lenjingrada, u samom vrhu ljestvice velikih tragičnih tema, no u filmu je riječ o ljudskim sudbinama...

Najveći problem filma je finansiranje

Bulajićevo je ime pojam za velike spektakle, ali situacija u hrvatskoj kinematografiji bitno različita od nekadašnje u kojoj je reditelj stvarao „Bitku na Neretvi“, „Veliki transport“, „Kozaru“, „Atentat u Sarajevu“, a pitanje je čak ima li Hrvatska danas infrastrukturu s kakvom je prije pet godina snimio „Libertas“.

Bulajićevo je ime pojam za velike spektakle

"U svim sektorima filmske produkcije mi imamo kvalitetne filmske radnike koji mogu napraviti složeniji film, međutim zbog pitanja finansija postoje dva plana: prvi je da se snimi film u okviru sredstava koje dodjeljuje Hrvatski audiovizuelni centar, a drugi je internacionalizacija filma" kaže Bulajić.

Nakon što je „Bitka na Neretvi“ nedavno uvrštena među deset najboljih ratnih filmova i zajedno s njima ušla u novi krug distribucije, Bulajiću ne bi trebalo predstavljati problem da za projekt „Vukovar“ zainteresuje strane partnere.

Bonus video: