Les i Marković u konkurenciji olimpijskih prvaka na Palmi

U zalivu Palme da Majorke nastupiće rekordan broj jedriličara - čak 1.156
0 komentar(a)
Igor Les, Foto: Privatna arhiva
Igor Les, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.03.2018. 14:37h

Jedriličari Delfina, Igor Les i Ilija Marković će u klasi laser standard od 2. aprila, učestovati na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata, 49. Trofej princeze Sofije - Iberostar. U zalivu Palma de Majorke na programu je šest takmičarskih dana i jedanaest regata, a nastupiće rekordnih 1.156 jedriličara.

Naši takmičari su juče stigli u Palma de Majorku a treninge će imati samo ovog vikenda, dok je više od 400 jedriličara u Palmi već od početka mjeseca, gdje su se spremali za učešće na ovoj prestižnoj regati, a mnogi su ovdje proveli duge zimske pripreme.

Među 64 zastupljenih zemalja, četiri od njih, Španija, Velika Britanija, Rusija i Sjedinjene američke države će imati najmanje jedan tim u svakoj od deset olimpijskih klasa. Španija ima najveću flotu od 87 brodova, a slijede Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija. Među učesnicima timova su i sedamnaest osvajača olimpijske medalje iz Rija 2016. i osam nosilaca titule svjetskih šampiona 2017.

Regata se od prvog izdanja održava uz podršku kraljevske španske porodice. Kraljica Sofija će dodjeljivati i nagrade za najbolje

Regatu organizuju klubovi: "Club Nautic Arenal", "Maritimo San Antonio de la Plaia", "Real Club Nautico de Palma", te i španski i balearski jedriličarski savezi.

Pored Vlade Balearskih ostrva, Turističke organizacije Baleara i Grada Palme, organizaciju podržava hotelska grupa Iberostar. Prije 49 godina ova regata je bila skoro amaterska, da bi do danas izrasla u izuzetno važan, visoko profesionalni događaj koji je referenca za regate.

Bonus video: