NOVA ISTRAŽIVANJA

Kanabis za bolji apetit oboljelih od raka

Vođa istraživanja, profesor Vendi Vizmer, ističe kako su ovi nalazi veoma značajni zato što rak i njegovo liječenje mogu da dovedu do velikog opadanja apetita i opasnog gubljenja tjelesne težine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 11:12h

Psihoaktivna supstanca kanabisa "delta-9-tetrahidrokanabinol"(THC) popravlja apetit i ukus za hranu kod oboljelih od raka poslije hemoterapije, poručuju kanadski stručnjaci s Univerziteta Alberte.

Oni su tokom 18 dana 21 pacijentu sa uznapredovalim kancerom, koji su prošli hemoterapiju, davali bilo kapsule koje su sadržale THC, bilo placebo. Od ispitanika je traženo da popune upitnik u vezi s ishranom. Od onih koji su dobijali THC njih 73 odsto su prijavili da jedu sa više volje, a 55 odsto da je hrana postala ukusnija. U grupi na placebu, ovako je odgovorilo samo 30, odnosno 10 odsto ispitanika. Iako su obje grupe unosile otprilike podjednaku količinu kalorija, oni koji su primalo THC su konzumirali više proteina. Osim toga, oni su prijavili i da bolje spavaju i da se kvalitetnije relaksiraju nego ranije. Vođa istraživanja, profesor Vendi Vizmer, ističe kako su ovi nalazi veoma značajni zato što rak i njegovo liječenje mogu da dovedu do velikog opadanja apetita i opasnog gubljenja tjelesne težine. Mnogi oboljeli od raka se, na primjer, žale da im meso smrdi i ima neprijatan ukus pa ga manje i jedu. Ranije se mislilo da tome nema pomoći, a pacijentima je savjetovano da se pomire s tim hemosenzornim problemima i da jedu izmiješanu, hladnu i bezličnu hranu. Vizmerova sada savjetuje ljekarima da razmotre tretman THC-om kod oboljelih od raka kojima se izmijenilo čulo mirisa i ukusa i koji nemaju apetit. Kanadsko istraživanje je pokazalo da se THC dobro podnosi - nije bilo nikakve razlike u neželjenim propratnim pojavama među ispitanicima iz dvije grupe. To ukazuje da se može razmatrati i opcija dugotrajnijeg uzimanja THC preparata.