Zbog sumnji za utaju poreza krivične prijave protiv firmi iz Bijelog Polja

Provjerama preko nadležnih organa Republike Turske, utvrđeno je da su skoro svi novčani iznosi na fakturama umanjeni za oko 10 puta, te da šteta za Budžet Crne Gore iznosi 428.050 eura.
275 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2011. 17:28h

Bjelopoljska policija, u saradnji sa službenicima Uprave carina, podnijela je dvije krivične prijave protiv četiri fizička i dva pravna lica, zbog osnovane sumnje da su utajila poreza i doprinose, kojim su Budžet Crne Gore oštetili za oko 438.000 eura.

Kako je saopšteno iz Uprave polcije službenici policije u Bijelom Polju i carinski službenici su podnijeli krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora firme "Tir - komerc" D.M. (37) iz Berana, vlasnice te firme A.Z. (33) iz Podgorice, B.Z. (34) iz Podgorice i pravnog lica - firme "Tir - komerc" iz Bijelog Polja, zbog osnovane sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

"Oni su, kako se sumnja, tokom 2008. i 2009. godine, za preduzeće "Tir-komerc" iz Republike Turske u Crnu Goru uvezli robu široke potrošnje, prilažući pritom od dva dobavljača iz Turske fakture na ukupan iznos od 95.292 eura, s tim što je stvarna vrijednost faktura, prema izlaznim carinskim deklaracijama Republike Turske, iznosila 1.757.861 euro, pa su utajili porez (ulazni PDV i carinske dažbine) u iznosu od 428.050 eura, za koji iznos je i oštećen Budžet Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Policijski i carinski službenici su, izvršili kontrolu poslovanja preduzeća "Tir-komerc" iz Bijelog Polja, u vezi sa uvozom robe široke potrošnje (odjevnih predmeta, tehničke robe i galanterije), kojom prilikom je utvrđeno da su, prilikom carinjenja robe kod Carinske ispostave Bijelo Polje, prilagane fakture za carinjenje robe za veliku količinu robe u malom novčanom iznosu.

Provjerama preko nadležnih organa Republike Turske, kako se navodi, utvrđeno je da su skoro svi novčani iznosi na fakturama umanjeni za oko 10 puta, te da šteta za Budžet Crne Gore, po osnovu ovako umanjenih faktura i prikazane umanjene dobiti preduzeća za 2008. i 2009. godinu, iznosi 428.050 eura.

Krivična prijava i protiv direktora firme Biser

Službenici policije Bijelo Polje su, sa carinskim službenicima, takođe Osnovnom državnom tužiocu u Bijelom Polju podnijeli i krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora firme „Biser" iz Bijelog Polja, A.M. (32) iz Bijelog Polja, kao i protiv pravnog lica te firme, zbog osnovane sumnje da su, na isti način, kao i vlasnici firme "Tir-komerc", tokom 2009. godine počinili navedeno krivično djelo.

"Oni su, sumnja se, prilikom carinjenja robe kod Carinske ispostave u Bijelom Polju, priložili fakturu ino dobavljača na iznos od 5.021 euro, dok je provjerama preko nadležnih organa Republike Turske utvrđeno da je stvarna vrijednost robe, 43.671 eura, čime su, na ime ulaznog PDV i carinskih dažbina, umanjivanjem iznosa na fakturi, oštetili Budžet Crne Gore za iznos od 9.253 eura", navodi se u saopštenju Uprave polcije.

Bonus video: