Uticaj mobilnih telefona na mozak

Utvrđeno je 7 odsto povećanja aktivnosti u djelovima mozga u blizini antene telefona kada se telefonom primao poziv, piše New Scientist.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 19:10h

Najnovije istraživanje pokazuje da dugotrajni razgovori povećavaju aktivnost mozga, ali da li je to štetno još se ne zna.

Nora Volkov, direktorica američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga u Maryland-u, i kolege prikačili su mobilne telephone na oba uha 47 volontera. Oni su koristili PET skener za upoređivanje aktivnosti mozga kada su oba telefona isključena i kada se telefonom slušao razgovor 50-minuta preko jednog uha dok je drugi bio isključen. Volonteri nijesu bili u stanju da kažu koji je telefon bio uključen . Utvrđeno je 7 odsto povećanja aktivnosti u djelovima mozga u blizini antene telefona kada se telefonom primao poziv, piše New Scientist

Volkov kaže da je prerano reći da li je to dobro ili loše za mozak. "Mnogo veće fluktuacije u moždanoj aktivnosti prirodno se dešavaju", kaže Patrik Haggard sa University College u Londonu . U stvari, mogućnosti da se poveća aktivnost mozga, može čak biti terapeutski korisna, sugeriše Volkov.

Studija neće dati odgovor na pitanje o povezanosti mobilnih telefona i tumora na mozgu

Naučnici dodaju da njihova studija vjerovatno neće dati odgovor na pitanje o povezanosti mobilnih telefona i tumora na mozgu. "Mi smo pokazali da se u dijelu mozga najbližem anteni pojačava metabolizam glukoze", kaže Volkov. Cilj studije bio je da istraži kako mozak reaguje na elektromagnetska polja koja stvara signal bežičnih telefona.

Volkov kaže kako je iznenađena što slabo elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona utiče na moždanu aktivnost, ali dodaje da to otkriće ne baca nikakvo novo svjetlo na pitanje izazivaju li mobilni telefoni rak. "Ova studija ni na koji način ne upućuje na to. Studija samo pokazuje da je ljudski mozak osjetljiv na izloženost elektromagnetskom zračenju mobilnih telefona".

Upotreba mobilnih telefona dramatično je porasla od sredine osamdesetih kad su se pojavili. Vjeruje se da ih je širom svijeta u upotrebi oko pet milijardi. Neke su studije povezale izloženost mobilinom telefonu sa povećanom opasnošću od raka mozga, ali velika studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nije dala konačnu ocjenu.

Bonus video: