UBISTVO U POKUŠAJU

Beranac Zoran Vasović podnio zahtjev za istragu protiv 5 policajaca

Policajci su, bez ikakvog povoda i razloga, iz službenih pištolja prema oštećenima, koji su se nalazili u vozilu “grand čiroki“, ispalili više desetina metaka
60 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 23.02.2011. 13:55h

Beranac Zoran T .Vasović (33) podnio je istražnom sudiji bjelopoljskog Višeg suda Draganu Vojinoviću zahtjev za sprovodjenje istrage protiv službenika beranske policije Vlajka Babovića, Milana Boričića, Željka Došljaka ,Gligorija Šćekića i Svetislava Barjaktarevića, zbog postojanja sumnje da su kao saizvršioci počinili “teško ubistvo u pokušaju".

Oni su, kako stoji u zahtjevu, 5.novembra, 2007.godine oko 22.40 časova, na raskrsnicui Ulica 13. jula i Svetoga Save u Beranama, “na svirep i podmukao način pokušali da ubiju“ Vasovića, Nedjeljka Z. Pekovića (26) i Zlatibora V. Vrhovca (18).

"Policajci su, bez ikakvog povoda i razloga, iz službenih pištolja prema oštećenima, koji su se nalazili u vozilu “grand čiroki“, ispalili više desetina metaka. Kada je Vrhovac, koji je upravljao vozilom, krenuo prema zgradi policije, polomili su staklo na prednjim desnim vratima kuda su provukli ruke i nastavili da pucaju u oštećene. Od ispaljenih zrna tri su pogodila Vasovića u noge, a dva Vrhovca u ruke, nanoseći mu teške povrede", navodi se u Vasovićevom zahtjevu.

Predlaže pritvor da ne remete istragu

On predlaže da se osumnjičenima, na osnovu Zakonika o krivičnom postupku, odredi pritvor, jer osumnjičeni mogu ometati istragu, uticati na svjedoke, a postoji i opasnost od uništenja, sakrivanja i izmjene tragova krivičnog djela.

"Isto tako, okolnosti pod kojima je djelo izvršeno, kao i bahato ponašanje osumnjičenih i nakon kritičnog događaja, ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano, a radi se o djelu za koje se po zakoniku može izreći zakonska kazna od 30 godina zatvora", navodi Vasović.

Vasović je podsjetio da je višem državnom tužiocu, zbog istog krivičnog djela, njegov punomoćnik advokat Kasim Dizdarević u decembru 2007. godine, podnio prijavu, koja je iz „neobjašnjivih razloga odbačena", jer navodno prijavljeno krivično djelo nije ono koje se goni po službenoj dužnosti.

Za njih smo samo kolateralna šteta

Vasović je ispričao “Vijestima“ da je prije tri godine bio žrtva ljudi koji su na krajnje nečovječan način pokušali da ga liše života.

"Za njih smo ja i još dva mlada života bili kolateralna šteta. Oni su u mračnoj ulici, rafalima iz vatrenog oružja, nasrnuli na nas, krijući se iza tamnih kombinezona i pletenih kapa, na krilima lažne sigurnosti koju im je davala značka policije. Ali, nekim čudom uspjeli smo da preživimo", navodi Vasović i dodaje da je uputio otvorena pisma vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić, Američkoj ambasadi u Podgorici, Ministarstvu pravde i MANS-u.

On navodi da je Savjet za građansku kontrolu rada policije u sastavu dr Đoko Jočić, mr Aleksandar Zeković, Vladimir Čejović i Siniša Bjeković, 10. jula, 2008.godine donio zaključak u kojem je ocijenjeno da su službenici PJ policije Berane u njihovom slučaju prekoračili ovlašćenja.

Apelacioni sud potvrdio je presudu bjelopoljskog Višeg suda kojom su Vasović, Peković i Vrhovac oslobođeni od optužbe. Vasović se teretio za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja, a Vrhovec za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“.

Prema optužnici Vasović je navedenog dana na navedenom mjestu pokušao da ubije policajce Barjaktarevića, Šćekića i Boričića dok su obavljali svoju dužnost.

Navodi se da su u trenutku kada su pripadnici interventnog voda policije pokušavali da zaustave džip “grand čiroki“ (PG-131-300) radi kontrole, Vasović koji je bio na mjestu suvozača kroz otvorena desna prednja vrata iz pištolja CZ kalibra 9 mm prema njima ispalio tri metka koja ih nijesu pogodila..

"Nakon toga džip se vratio unazad, a potom skrenuo prema benzinskoj pumpi i kada ih je zaustavila treća patrola policije, Vasović je prislonio pištolj na grudi policajcu koji ga je savladivao radi privodjenja", navodi se u optužnici.

Kuč: Vasovićev zahtjev apsolutna provokacija

Nakon saslušanja petorice osumnjičenih policajaca njihov punomoćnik advokat iz Rožaja Munever Kuč saopštio je "Vijestima" da Vasovićev zahtjev za istragu predstavlja apsolutnu provokaciju.

"Nažalost zakon o krivičnom postupku dozvoljava da svako kome se "prohtije" može pokrenuti postupak protiv bilo koga. Moji klijenti ni krivi ni dužni, dovedeni su u situaciju da u formi predkrivičnog postupka daju izjavu pred sudom i to za krivično djelo "teško ubistvo u pokušaju“.

Svi smo zatečeni tom činjenicom iako su svi relevantni organi u Crnoj Gori ispitali ovaj dogadjaj i utvrdili da nema nijedna radnja ili prekoračenje u radnjama mojih branjenika.

Naprotiv, oni su postupali stručno, savjesno i profesionalno kritične večeri iako im je život bio ugrožen", kazao je Kuč podsjećajući da je državni tužilac obacio krivičnu prijavu koju je Vasović podnosio.

"Veoma je simptomatično da je Vasović oslobođen u krivičnom postupku pred vijećem bjelopoljskog Višeg suda, a koju presudu je Apelacioni potvrdio. Moji branjenici će tražiti od Vrhovnog tužioca da preispitia pod kojim okolnostima je donijeta oslobađajuća presuda. Takođe ćemo podnijeti inicijativu Vrhovnom sudu za vanredni pravni lijek, a protiv Vasovića podnijeće se krivična prijava za lažno prijavljivanje", najavio je advokat Kuč.

Preporučujemo za Vas