Mrvaljević: Podstrek za London

Moj cilj je jasan, ostaje isti: rad, sreća, znoj i krv, kako bih pobijedio na Olimpijskim igrama u Londonu - kazao je Mrvaljević.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 20:04h

Trijumfom na Svjetskom kupu u Budimpešti, najbolji crnogorski džudista Srđan Mrvaljević napravio je najveći lični, ali i uspjeh crnogorskog i jugoslovenskog džudoa od svjetskog zlata Dragomira Bečanovića.

- Čast mi je da danas predstavim Srđana Mrvaljevića koji je napravio rezultat za ponos ne samo crnogorskog džudoa, već države Crne Gore. Od Bečanovićeve svjetske titule ovo je najveći rezultat, koji je ostao nedostižan i za mnoge velikane ovog olimpijskog sporta u bivšoj Jugoslaviji. Smatram i da je ovo jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta u pojedinačnoj konkurenciji, jer je u konkurenciji 59 takmičara, Mrvaljević na putu do trona pobijedio šest rivala iz zemalja koje su tradicionalno uspješne u ovom sportu - kazao je Veselin Grbović, predsjednik Džudo saveza Crne Gore na današnjoj konferenciji za novinare.

A nakon što je osvojio sve u juniorskoj konkurenciji, najveći uspjesi Mrvaljevića bile su bronze sa Super svjetskog kupa u Roterdamu i Hamburgu, uz peto mjesto na Prvenstvu svijeta prije dvije godine. Prošla godina, u kojoj zbog poznatih problema u Savezu nije nastupio na Evropskom prvenstvu u Beču, koštala ga je pada sa petog, na 58. mjesto svjetske rang liste.

- Ovo zlato je definitivno moj najveći uspjeh. I to ne samo sa rezultatskog stanovišta, već i za povratak poljuljanog samopouzdanja, jer ne treba zaboraviti da sam prošle godine četiri mjeseca bio izvan ovog sporta. Sada je konačno sve u redu, a do pobjede na Svjetskom kupu došao sam sa formom koja baš i nije moj maksimum. Trudiću se da ga dostignem u aprilu na Prvenstvu Evrope u Istanbulu, a koliko je ovaj moj rezultat značajan govore i bodovi. Dobio sam 100 poena, dok se titula prvaka Evrope računa sa 80 bodova više. No, nema sada mjesta euforiji, jer moram puno da radim i otklonim neke greške i nedostatke. Moj cilj je jasan, ostaje isti: rad, sreća, znoj i krv, kako bih pobijedio na Olimpijskim igrama u Londonu - kazao je Mrvaljević.

Sljedeći korak našeg asa u kategoriji do 81 kilogram trebalo bi da bude Svjetski kup u Varšavi.

- Varšava je bila u mojim planovima, ali sada nisam siguran da ću nastupiti. Puno me je u karijeri koštala želja da se borim, bez obzira na formu i povrede. Sada imam nekoliko lakših povreda, zadobijenih u šest mečeva gdje sam se borio bukvalno “kost u kost”. Od njih će zavisiti i moje učešće, mada taj turnir dolazi prebrzo, ako se uzme u obzir napor koji sam morao da uložim u Budimpešti. U svakom slučaju moja odluka je da u borbe više ne idem nepripremljen. Iskustvo iz prošle godine mi je pokazalo ko su mi pravi prijatelji, i zaista stručni štab na čelu sa Rajkom Mrvaljevićem je imao puno razumijevanje za moje probleme. Zahvaljujući njima i crnogorskoj javnosti prihvatio sam da se ponovo borim. Džudo nije bogat sport, a da bi se uspjelo neophodna je potpuna posvećenost. Zbog toga je valjda jasno koliko je podrška potrebna - jasan je Mrvaljević.

Šest borbi u jako kratkom periodu, da li su za kontinuitet velikih rezultata potrebni suplementi?

- Pa, jesu, jer konkurencija to koristi i u prednosti je. Nažalost, mi nemamo ljekare, stručnjake iz te oblasti, a stranci ljubomorno čuvaju svoje tajne. To mnogo košta i nedostupno nam je. Uostalom, teško da će bogate zemlje dati kvalitetan program konkurentu iz druge zemlje - zaključio je Mrvaljević.

On je pobjedom na Svjetskom kupu napravio pomak od 21 mjesta na IJF rang listi. Sada je 37, i u ovom momentu je na listi putnika za London 2012. godine. No, rejting treba održati.

Grbović: Ministarstvo da nagradi Srđana

Neposredno pred konferenciju za novinare sastao se UO DŽSCG.

- Zaključak UO je da resorno Ministarstvo, prema Zakonu treba da nagradi Mrvaljevića premijom za osvajanje Svjetskog kupa. To bi bila satisfakcija za ono što je uradio za Crnu Goru, ali i podstrek za dalji naporan rad. UO će ispoštavati olimpijski program priprema Srđana Mrvaljevića, a razmatrali smo i usvojili finansijske izvještaje za prošlu godinu. I naravno na dnevnom redu su bila i ostala tekuća pitanja zbog Skupštine koja će se održati polovinom marta. Zaključeno je i da se formira Organizacioni odbor međunarodnog turnira u Baru 22. maja, a prioritet je da sjajnom organizacijom taj turnir u narednoj sezoni dobije status Evropskog kupa. U Budimpešti je nastupilo još pet naših mladih džudista, prvaka Balkana, koji su shvatili da moraju više da rade kako bi u narednim godinama bili uz rame Mrvaljeviću - rekao je predsjednik DŽSCG Veselin Grbović.

Galerija

Bonus video: