Zoran Bećirović neće odgovarati zbog šamaranja radnika

Oštećeni nisu imali tjelesne povrede od šamaranja, već samo crvenilo, pa je tužilaštvo odustalo od gonjenja.
385 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 11:18h

Tokom izgradnje ekskluzivnog hotela “Avala”, prije tri godine, na samoj obali u Budvi, odjekivalo je na sve strane od alata i vreve mašina, ali su majstorima pucali i šamari od vlasnika te atraktivne građevine Zorana Ćoća Bećirovića.

Slučaj je završio pred tužilaštvom, koje je tri godine kasnije odustalo od krivičnog gonjenja protiv njega.

Zvanično obrazloženje osnovnog tužilaštva u Kotoru je da se odustalo od krivičnog gonjenja zbog nasilničkog ponašanja, jer oštećeni nijesu imali tjelesnih povreda, već samo crvenilo.

Tamošnji Osnovni tužilac Boris Savić rekao je”Vijestima” da je nakon podnijetih prijava trojice oštećenih protiv Bećirovića pokrenuta istraga.

“On je saslušan pred istražnim sudijom, što se vidi iz sudskih spisa. Nakon nalaza vještaka, koji se izjašnjavao o medicinskoj dokumentaciji, utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela za koje se teretio Bećirović. Vještačenje je pokazalo da nema tjelesnih povreda, već samo crvenilo”, kazao je Savić.

On je dodao da je tužilaštvo svoju odluku sredinom prošle godine dostavilo sudu, koji je nakon toga donio rješenje o obustavljanju ostupka.

Kad Bećirović bije, zakon ne važi

Jedan od radnika revoltiran odlukom tužilaštva obratio se “Vijestima”. On tvrdi da zakoni ne važe kada bije Bećirović.

Da je stvar bila delikatna kada se tuži jedan od najmoćnijih biznismena tokom buma sa nekretninama u Crnoj Gori, potvrđuje i krivična prijava mladića Ž.R. zaposlenog u cetinjskoj firmi “Lipa”.

On je krajem avgusta 2007. podnio prijavu protiv Bećirovića a zatim je povukao, pa ponovo podnio. Kao razlog u prijavi koju ponavlja dvije godine kasnije, zbog nasilničkog ponašanja vlasnika “Avale” navodi poziv anonimnog “prijatelja”.

“Zbog upozorenja koje sam dobio sa nepoznatog broja telefona, da ću ostati bez posla ukoliko budem istrajavao na prijavi, ali i zbog straha, jer je trebalo i dalje da radim na hotelu “Avala”, gdje se Zoran Bećirović stalno pojavljivao, povukao sam krivičnu prijavu.

Imajući u vidu da više nema realnog straha za moju sigurnost, odlučio sam da prijavim ovaj napad, tokom kojeg sam teško ponižen sa posljedicama po moje psihičko stanje, koje traju i danas”, navodi se u prijavi Ž.R.

Mladić je prijavio Bećirovića i zbog napada na službeno lice, za koji takođe nije bilo postupka.

On je naveo u prijavi da se sa još dvojicom kolega uputio hoteldskim liftom na šesti sprat hotela, noseći nekoliko torbi alata i opreme.

Prema navodima iz prijave, kada se lift zaustavio na trećem spratu, na vratima je stajao Zoran Bećirović u društvu nadzornika gradilišta hotela “Avala” Vlada Krivokapića iz Nikšića.

“Odmah po otvaranju vrata od lifta, s obzirom da sam ja bio najbliži otvoru, Zoran Bećirović me snažno ošamario, uz izrečene riječi prijetnji i uvreda, a potom se usmjerio na kolegu iz Srbije, kome je zadao mnogo udaraca.

Ja sam u tom trenutku bio zatečen, preplašen, povrijeđen i samo sam tražio mogućnost da napustim lift, ostavljajući alat i opremu koju sam nosio sa sobom.

Zbog iznenadnog napada, nijesam bio u mogućnosti da objasnim Bećiroviću, da sam bio službeno angažovan, a nijesam se usudio da tražim objašnjenje za njegovo ponašanje, jer sam bio više nego siguran da bi u tom slučaju, napad na mene bio nastavljen”, napisao je mladić u prijavi.

Voli da udari

Cetinjanin Ž.R. nije jedini kojeg je tokom izgradnje hotela šamarao ugledni crnogorski invenstitor.

Enes Košuta iz Novog Pazara takođe je prijavio Bećirovića za nasilničko ponašanje, a do incidenta je došlo jer se iznervirao nedovršenim radovima prilikom kontrole, ali tada uz telohranitelje.

Bećirović je vlasnik hotela preko kompanija Bepler i Džejkobson, a i hotela “Bjanka” i “Lipka”, takođe ekskluzivnih hotela u Kolašinu. U jednom od njih je maltretirao zaposlenog, čiji je radni odnos prekinuo tako što je naredio obezbeđenju da ga izbaci iz hotela.Proces je završio na sudu.

Osiono ponašanje Bećirovića nije usamljen slučaj maltretiranja i mobinga u Crnoj Gori po privatnim ali i državnim firmama, a takođe je česta i praka da se radnik ostavi bez posla i “neka bude kako sud presudi”.

Nijesam reagovao zbog sukoba sa Bećirovićem

Vlasnik građevinske firme “Lipa” Miško Vujović potvrdio je “Vijestima” da je tokom izvođenja radova na “Avali “ jednog od njegovih radnika napao Bećirović.

On je rekao da je prije Cetinjanina, tadašnji poslovni partner napao Makedonca koji se nakon toga nije vratio na posao. Vujović je dodao kako je pokušao da smiri strasti, ali da je očekivao od vlasnika hotela da se makar izvini njegovom radniku i da se sve ljudski riješi.

Na pitanje da li je zaštitio svog radnika i nakon incidenta kontaktirao Bećirovića, on kaže da je njegov radnik iskoristio zakonsko pravo i pokrenuo postupak.

“Neshvatljivo je da se to događa u 21. vijeku, nijesam kontaktirao vlasnika hotela nakon tog napada jer smo mi tada već bili u sukobu zbog neraščišćenih računa u vezi angažmana koji sam kod njega imao. Tako da sam morao da se suzdržim i da trpim, dok riješim probleme koji su nastali zbog tog angažmana”, rekao je Vujović.

„Sve je poteklo od neriješenih računa”

Bećirovićev advokat Branko Čolović takođe tvrdi da je zbog incidenta vođen prekršajni postupak, ali se ne sjeća sa koliko je novca kažnjen njegov klijent. “To jeste prekršaj, to nije sporno, ali nije kriminal niti ima govora o nasilničkom ponašanju”, kazao je advokat Čolović.

On kaže da ne želi da komentariše sudske odluke.

Prema njegovim riječima, sukob je potekao zbog nekih obligacionih odnosa sa firmom “Lipa”u kojoj je mladić radio.

“Spor je oko neriješenih obligacionih odnosa koji će imati epilog na sudu, kao što je ovaj slučaj imao epilog na sudu. Mi vjerujeme u zakone i institucije ove države”, rekao je Čolović.

Tužilac Savić je rekao “Vijestima” da je protiv Bećirovića vođen prekršajni postupak, dok poznati biznismen juče nije odgovarao na pozive redakcije.

Galerija

Bonus video: