U Podgorici u januaru povećan broj razbojništava

Razbojništava, se na veoma bezobziran način događaju gotovo svakog dana u prodavnicama, kioscima, bankama, kazinima, kladionicama, benzinskim pumpama, na ulicama.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 08:48h

Nedavno brutalno premlaćivanje i pljačke 70-godišnjaka Zdravka Mirotića u Grbavcima još jednom je potvrdilo da je 2011. godina podgoričkoj policiji počela u znaku razbojničke revolucije.

Ubrzan porast broja razbojništava, koja se na veoma bezobziran način događaju gotovo svakog dana u prodavnicama, kioscima, bankama, kazinima, kladionicama, benzinskim pumpama, na ulicama, svuda oko nas, nebitno u koje doba dana ili noći, jasan je pokazatelj da pljačkaši bez straha haraju glavnim gradom, ali i policija uspijeva da im doskoči.

Stojković tvrdi da inspektori za imovinske delikte i policija preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili, ali i riješili već počinjena razbojništva.

Rukovodilac Ispostave kriminalističke policije u Podgorici Siniša Stojković ocijenio je u izjavi "Vijestima" da je analizom statističkih podataka evidentan velik trend rasta razbojništava.

Na to posebno ukazuje, kako je objasnio, činjenica da su za svih 12 mjeseci prošle godine ukupno registrovana 62 razbojništva, od kojih je 47 rasvijetljeno.

Ukoliko se taj podatak uporedi sa brojem razbojništava u prvom mjesecu ove godine, to znači da je u prosjeku na mjesečnom nivou broj drskih pljački, koje uglavnom, po policijskim evidencijama, uz prijetnju vatrenim ili hladnim oružjem izvode narkomani ili registrovani prestupnici, porastao gotovo četvorostruko.

Stojković tvrdi da inspektori za imovinske delikte i policija preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili, ali i riješili već počinjena razbojništva.

Međutim, najveći problem, po njegovom mišljenju, ogleda se u činjenici da vlasnici objekata, koji su najčešće mete takvih napada, ne preduzimaju sve zakonom predviđene mjere u fizičkoj i tehničkoj zaštiti, kako bi počinioce spriječili u namjeri.

"Imamo situaciju da su na benzinskoj pumpi na Bulevaru Radoja Dakića, koja je opljačkana poslije Nove godine i iz nje je po prijavi odnijeto tri hiljade eura, radila samo dva radnika. Nijesu imali sigurnosne kamere i obezbjeđenje. I u dvospratnom kazinu hotela "Crna Gora" bio je samo jedan radnik obezbjeđenja, koji fizički jednostavno nije mogao ispratiti dešavanja na oba sprata" naveo je on, podsjećajući da je ova pljačka rasvijetljena prije nekoliko dana.

Sistem obezbjeđenja podići na veći nivo

Kada su u pitanju kladionice, takođe, postoje standardi koji se moraju poštovati i to je obavezna upotreba video-nadzora i način zaštite šaltera, na kojima se razmjenjuju listići i novac, što zanemaruju i vlasnici, ali i inspekcije, koje im izdaju dozvole za rad.

Stojković je apelovao na građane, kada se zadese na mjestu neke pljačke, ukoliko ne žele da svjedoče, mogu policiji pomoći i na drugi način.

Policija je zbog niza konstatovanih propusta u obezbjeđenju brojnih opljačkanih banaka, kazina, kladionica i benzinskih pumpi, organizovala i nekoliko sastanaka sa vlasnicima tih objekata.

"Svi vlasnici objekata, najrizičnijih za ovakve pljačke, više puta su pozivani i sa njima smo obavljali razgovor. Upoznali smo ih sa dosadašnjim propustima i njihovim obavezama, a prema našim saznanjima veoma mali broj tih ljudi je prihvatio naše sugestije", objasnio je Stojković, navodeći da su razgovori organizovani u okviru policijske akcije pod radnim nazivom "Razbojnik", koja se sprovodi posljednjih mjeseci.

Akcija podrazumijeva i pojačan nadzor objekata u kojima se obavlja promet novca, ali, ipak, kako je ustvrdio Stojković, policija ne može 24 časa da obezbjeđuje svaku banku, pumpu, prodavnicu...

Stojković je na kraju apelovao na građane, kada se zadese na mjestu neke pljačke, ukoliko ne žele da svjedoče, mogu policiji pomoći i na drugi način.

"Pravovremena i tačna informacija može da bude od velike koristi u hvatanju prestupnika. Zato bih ukazao građanima da dobro obrate pažnju na sve fizičke karakteristike sumnjivaca i o tome mogu anonimno da obavijeste policiju na besplatan broj 122", poručio je na kraju Stojković.

Policija često spriječi pljačku

Policija nerijetko, prateći neke bezbjednosno-interesantne osobe ili grupe, bude u prilici i da ih spriječi u pohodu na tuđi novac. Policijske patrole su više puta u minulom periodu zaustavljale „poznata“ lica, kod kojih su pronalazili pištolje, fantomke, rukavice, ključeve specijalno izrađene za obijanje cilindričnih uređaja...

"To su aktivnosti kojima se postiže višestruki efekat. Međutim, to su stvari koje se teško dokazuju, ali i samo saznanje za te osobe da su predmet neke policijske obrade, preventivno utiče da odustanu od vršenja krivičnog djela", ocijenio je prvi čovjek podgoričke kriminalističke policije.

Isplata odštete po okončanju slučaja

Vlasnici, čiji su objekti osigurani od pljački, da bi naplatili štetu od osiguravajućih društava dovoljno je da prilože policijski zapisnik, u koji se unosi onaj iznos pokradenog novca, koji sami prijave. Stojković smatra da ta procedura nije dobra i da osiguravajuća društva treba da sačekaju sa isplatom odštete sve do okončanja nekog takvog slučaja.

"Kada se utvrde sve bitne činjenice, pa i propusti u obezbjeđenju objekta onda treba da se odredi visina štete, koja se isplaćuje vlasnicima. Mislim da je i to jedan od načina da povedu računa o sigurnosti", upozorio je on.

Galerija

Bonus video: