Erik Gej novi šampion u spustu

Za 29-godišnjeg Geja, od koga se više očekivalo u superveleslalomu, ovo je prva titula prvaka svijeta u disciplini, u kojoj je u karijeri samo jednom trijumfovao u Svjetskom kupu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2011. 11:46h

Kanađanin Erik Gej novi je prvak svijeta u spustu – Gej je startovao kao deseti, a do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u njemačkom Garmiš-Partenkirhenu danas pobijedio u vremenu 1:58.41 minuta. Za 29-godišnjeg Geja, od koga se više očekivalo u superveleslalomu, jer je lani osvojio mali Kristalni globus u toj disciplini (nije uspio da završi trku), ovo je prva titula prvaka svijeta u disciplini, u kojoj je u karijeri samo jednom trijumfovao u Svjetskom kupu.

Kanada je, tako, odbranila zlato od prije dvije godine, kada je u francuskom Val d’Izeru u spustu najbolji bio Džon Kučera.

Srebro, kao i prije dvije godine u Val d’Izeru, osvojio je Švajcarac Didije Kuš (imao je starni broj 18) sa 32 stotinke slabijim vremenom, dok je bronzu osvojio Italijan Kristof Inerhofer (startovao kao deveti), koji je za pobjednikom zaostao 68 stotinki. Uz iznenađujuće zlato u superveleslalomu, tri dana ranije, Inerhofer je, bez dileme, prva ličnost Svjetskog prvenstva. Inerhofer je prije dvije godine u Val d’Izeru bio deseti.

Zbog visoke temperature, otkazan je današnji zvanični trening za skijašice, koje će u nedjelju voziti upravo spust.

Rezultati spusta:1. Erik Gaj (Kanada) 1:58.41 2. Didije Kuš (Švajcarska) + 0.32 3. Kristof Inerhofer (Italija) + 0.76 4. Romed Bauman (Austrija) + 1.10 5. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 1.42 6. Andrej Šporn (Slovenija) + 1.84 7. Mihael Valhofer (Austrija) + 1.87 8. Žoan Kleri (Francuska) + 1.94 9. Beat Fojc (Švajcarska) + 2.06 10. Ambrozi Hofman (Švajcarska) + 2.07

Bonus video: