MIND dijeta: Režim ishrane koji čuva mozak od demencije

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša te pržene i brze hrane. Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto
259 pregleda 0 komentar(a)
demencija, pamcenje, Foto: Shutterstock
demencija, pamcenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2018. 15:14h

Ishrana bogata lisnatim povrćem, bobičastim voćem, integralnim žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti, savjetuju naučnici.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje ali studija naučnika s Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede ishranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine.

MIND je kombinacija mediteranske ishrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni pritisak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije integralnih žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Mahunarke i piletina trebaju biti na stolu dvaput sedmično, a riba jednom.

Oni koji slijede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša te pržene i brze hrane. Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Naučnici su proučavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosječno 81,4 godine, u 40 domova penzionera na području Chicaga kroz razdoblje od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj režim ishrane može smanjiti i rizik razvoja Alvajmerove bolesti, prenosi Radio Sarajevo.