Zagrli i otjeraj stres!

Zagrljaji i dodiri povezuju izuzetno su zdravstveno djelotvorni – smanjuju stres i olakšavaju bol
60 pregleda 0 komentar(a)
zagrljaj, Foto: Www.shutterstock.com
zagrljaj, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.02.2011. 11:59h

Ako vas boli glava, ruka, zub..., dovoljno je da uzmete ruku voljene osobe i, ako je vjerovati naučnicima sa univerziteta u Kaliforniji, smanjićete bol.

Dodir, kažu oni, naročito moćno djeluje na žene: pogled ili dodir partnera na njih djeluje poput anestetika. Čak i fotografije voljenih osoba kod žena izazivaju slično dejstvo.

Ne zna se tačno zbog čega dodiri imaju toliku moć, ali je već nekoliko prethodnih istraživanja dokazalo da je snaga zagrljaja i dodirivanja ogromna. Na primjer, majka zaista može da utješi dijete kada ga poljubi na mjesto gdje se udarilo.

U posljednjem istraživanju je učestvovalo 25 mladih žena koje su bile u zdravim vezama i to najmanje šest mjeseci. Žene koje su dobile manje opekotine, osjećale su manju bol dok su gledale fotografije svojih partnera. Slično dejstvo izazivao je i dodir njihovih partnera koji su ih držali za ruku dok su im na nadlakticama stavljani umjereno bolni nadražaji toplote. Žene su kazale naučnicima da ih manje boli dok nekoga drže za ruku, pri čemu to obavezno ne mora da bude neka draga osoba.

Pa, ako želite manje stresa u životu i bolje raspoloženje, grlite se s voljenim osobama i razmjenjujte dodire – bićete srećni.

Bonus video: