Karatisti najavljuju borbe za evropske medalje

"Siguran sam da ćemo se i sa tog šampionata vratiti sa jednom ili više medalja. Ostaje žal za još boljim rezultatom, jer naš najbolji takmičar Mario Hodžić nije mogao da nastupi na tom takmičenju. On će biti spreman za EP i očekujemo od njega dobre rezultate“, kazao je Joković na konferenciji za novinare
2 komentar(a)
Karate reprezentacija, Foto: Karate savez Crne Gore
Karate reprezentacija, Foto: Karate savez Crne Gore
Ažurirano: 28.03.2018. 14:09h

Crnogorski karatisti na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu potvrdili su kvalitet i najavili da se od njih i na šampionatu Evrope u Novom Sadu mogu očekivati slični rezultati, kazao je predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković.

Seniorska reprezentacija nastup u Istanbulu završila je sa osam medalja – četiri zlatne, tri srebrne i jedna bronzana, a u generalnom plasmanu kao trećeplasirana u konkurenciji 11 država sa više od 300 takmičara.

Zlatne medalje osvojili su Marina Raković (do 68), kataši Vladimir Mijač i Biserka Radulović i muški kata tim, u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač.

Srebrni su bili ženski kata tim (Biserka Radulović, Jovana Marić i Mia Roganović), Ana Drašković (do 55) i Nikola Malović (do 84), a bronzani Nenad Dulović (do 60).

Joković je kazao da su sve to šampioni i nade Crne Gore za Evropsko prvenstvo (EP) u Novom Sadu.

"Siguran sam da ćemo se i sa tog šampionata vratiti sa jednom ili više medalja. Ostaje žal za još boljim rezultatom, jer naš najbolji takmičar Mario Hodžić nije mogao da nastupi na tom takmičenju. On će biti spreman za EP i očekujemo od njega dobre rezultate“, kazao je Joković na konferenciji za novinare.

On se zahvalio selektorima koji su predvodili reprezentaciju u Istanbulu Žarku Rakoviću, Slobodan Vlahoviću i Jugoslavu Bukiliću i čestitao im na ostvarenom rezultatu.

"Rezultati na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore i seniorskom Balskankom prvenstvu daju nam za pravo da se nadamo da će trofejni niz biti nastavljen i u Novom Sadu, ali i da ne brinemo za budućnost karatea u Crnoj Gori“, kazao je Joković.

Prema riječima Marine Raković, turnir u Istanbulu bio je jedan od najjačih balkanskih šampionata na kojima je učestvovala.

„Do zlatne medalje došla sam poslije pet pobjeda. Sve su to bili jaki mečevi. Dobro sam ih odradila. Veoma sam zadovoljna, ali ima još nekih sitnica da se popravi do EP“, kazala je Raković

Mijač je naglasio da ga raduje što je kao jedan od mlađih takmičara, na svom drugom balkanskom prvenstvu u konkurenciji seniora, osvojio zlato.

„Izuzetno mi je drago što sam sa drugovima iz tima odbranio zlato ekipno. Žrijeb je bio težak, imali smo konkurente koji će nas čekati i na EP. Nadam se da ćemo do Novog Sada dodatno podići formu i osvojiti jednu od medalja“, kazao je Mijač.

Njegov drug iz kata tima, Mijat Vojvodić kazao je da su na putu do trofeja pobijedili konkurente za evropsku medalju.

„Medalje iz Istanbula i Premijer lige u Roterdamu potvrda su našeg kvaliteta i opravdanost želja da se i u Novom Sadu domognemo pobjedničkog postolja. U pojedinačnom nastupu nijesam zadovoljan, nadam se da će sve kockice da se slože u Novom Sadu“, kazao je Vojvodić.

Prema riječima Biserke Radulović, medalje osvojene u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji najbolje govore o utiscima sa šampionata.

„Dugo učestvujem na šampionatima Balkana, osvajala sam bronzane i srebrne medalje, ali do Istanbula nijesam bila zlatna u pojedinačnoj konkurenciji. Do nje došla sam pobjedama u pet mečeva. U ekipnoj konkurenciji bilo je naporno, ali smo se domogle finala“, rekla je Radulović

Član kata tima Srđan Vuković, kazao je da su dominantno došli do titule.

„To nam daje za pravo da se i na EP, iako ćemo biti jedan od namlađih timova, nadamo medalji", kazao je Vuković.

Svi crnogorski takmičari zahvalili su se matičnim klubovima, trenerima i selektorima, crnogorskom savezu na pruženoj šansi i Ministarstvu sporta, na finansijskoj podršci.

Selektor Jugoslav Bukilić kazao je da je više nego zadovoljan nastupom kataša.

„To je jedan od najboljih rezultata u katama na šampionatima Balkana od kada nastupamo. Od četiri takmičarske discipline osvojili smo četiri medalje, od čega tri zlatne. To govori da smo bili ubjedljivi. Jako je bitno da podignemo formu na veći nivo, da budemo psihički stabilniji i spremniji dčekamo EP. Možemo još dosta da napredujemo i to mi daje za pravo da uz neki dobar žrijeb možemo do medalje", kazao je Bukilić.

Vršilac dužnosti selektora u borbama, Slobodan Vlahović kazao je da može biti zadovoljan nastupom muške selekcije.

"Dvije osvojene medalje dobar su rezultat za oslabljeni sastav koji je nastupio na šampionatu. Malović je osvajanjem drugog mjesta potvrdio potencijal i dobru formu pred evropski šampionat. Odličan nastup imao je i Dulović, osvojivši treće mjesto. Od ostalih takmičara očekivao sam bolju formu, mada do prvestva Evrope ima sasvim dovoljno za podizanje forme", rekao je Vlahović.

On je naglasio da u ekipnim nastupima rezultat nije nam bio prioritet, navodeći da je dao šansu takmičarima koji treba da se dokažu da imaju kvalitet za nastup na Evropskom šampionatu.

"Očekujemo dva ciklusa priprema i turnir u Čačku kako bi poboljšali formu i što spremniji nastupili na Evropskom šampionatu", kazao je Vlahović.

Direktor reprezentacije Dragoljub Fatić, kazao je da je u Istanbulu bilo jedno od najboljih izdanja crnogorskih karatista na šampionatu Balkana.

"Siguran sam da ćemo podići formu do EP i biti još bolji. Karate savez će sve učiniti da takmičari odrade pripreme i dadostojno reprezentuju karate i državu na EP. Nadam se da ćemo se i iz NS vrati sa medaljama", kazao je Fatić.

Stipendijski ugovori za šest karatista

Karate savez potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa šest crnogorskih karatista, saopšteno je iz te asocijacije.

Stipendije će primati Biserka Radulović, Mijat Vojvodić, Nenad Dulović, Ana Drašković, Dragana Konjević i Jelena Maksimović.

Predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković kazao je da je novac za isplatu stipendija dobijen od Ministarsrtva sporta na osnovu konkursa za raspodjelu sredstava.

On je naglasio da su potpisani ugovori sa takmičarima koji nemaju stipendiju Međunarodnog olimpijskog komiteta, koju primaju Marina Raković i Mario Hodžić.

"Stipendije za najtalentovanije takmičare obezbijeđena su konkursom od Ministarstva sporta. Dobili smo deset hiljada za isplatu stipendija i mi smo potpisali ugovore sa šest takmičara koji će u 2018. godini primati po 138 eura mjesečno. Nadam se da će to biti veliki podstrek za njih da naprave što je moguće bolje rezultate", kazao je Joković.

On je naglasio da je karate najtrofejniji crnogorski sport od nezavisnosti.

"Apelujem na Ministarstvo sporta i na ostale državne institucije da to imaju u vidu prilikom raspodjele sredstava Karate savezu za neka buduća takmičenja i neke buduće osvajače evropskih i svjetskih medalja", kazao je Joković.

Bonus video: