Spreman svjedok zločina u Gnjilanu

Suđenje odgođeno zbog bolesti Slavomira Božovića, advokata optuženog
103 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2018. 14:30h

Iako je ključni svjedok i očevidac navodnh ratnih zločina Vlada Zmajevića, optuženog za ratni zločin protiv civila na Kosovu 1999. godine, juče bio na raspolaganju sudijama Višeg suda u Podgorici, suđenje nije održano zbog bolesti advokata optuženog Slavomira Božovića.

Svjedok Damir Nović bio je spreman da svjedoči putem video-linka iz Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i, nakon što je zbog nedolaska advokata Božovića suđenje odloženo, kazao sudijama u Podgorici i Beogradu da će se ponovo odazvati pozivu da svjedoči 28. maja, kada je zakazano novo ročište.

Svjedok Nović ranije je sudu u Podgorici poslao dopis u kojem je objasnio da je ratni invalid, da je lošeg imovnog stanja i da zbog toga ne može da dođe u podgorički Viši sud.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ), kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pješadijskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima prema pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine”, piše u optužnici specijalne tužiteljke Lidije Vukčević.

Bonus video: