Razvijajte mozak

Za poboljšavanje moždanih funkcija postoji niz aktivnosti i vježbi. Možete ih raditi gdje god da se nalazite, a lakše su nego što bi mogli pretpostaviti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 10:30h

Rad mozga dijelimo na pet glavnih kognitivnih funkcija:

  • memorija
  • pažnja (koncentracija)
  • jezik
  • vizualno-prostorne vještine
  • izvršne funkcije

Važno je stimulisati i vježbati sve navedene funkcije jer ćemo samo tako, ostati mentalno bistri. Predlažemo vježbe koje će vam u tome pomoći: Memorija Vježbanje pamćenja može biti lakše nego što mislite. Slušanje muzike je prijatno, no ako izaberete pjesmu koju još ne znate i zapamtite tekst povećat ćete nivo acetilholina, koji pomaže razvoju mozga i poboljšava pamćenje. Još bolje rezultate postići ćete ako se tuširate ili oblačite u mraku ( pazite samo da se ne povrijedite). Ili ako tokom pranja zuba koristite ruku kojom inače ne držite četkicu. Ovi izazovi pomažu u izgradnji novih veza unutar mozga. Pažnja Pažnju možemo popraviti jednostavnom promjenom svakodnevne rutine. Promijenite put kojim idete na posao ili reorganizujte sto - obje situacije će natjerati mozak da se odmakne od navika i opet posveti pažnju radnji koju obavljate. Starenjem imamo slabiju moć koncentracije. Zbog toga nas lakše ometa nešto sa strane, a manje smo i vješti pri obavljanju više zadataka. Kombinujte aktivnosti kao što su slušanje audio knjige dok trčite ili rješavanje matematičkih zadataka u glavi dok vozite.

Jezik

Uz malo vježbe možete proširiti rječnik. Na primjer, ako obično čitate samo neke rubrike u novinama pokušajte čitati neki članak o ekonomiji ili tehnologiji. Izložit ćete se novim riječima koje ćete lakše razumjeti jer ih čitate u kontekstu. Čitate li vijesti na internetu nepoznate riječi možete lako potražiti u rječniku. Dajte sebi vrijeme kako bi razumjeli novu riječ u kontekstu, jer će vam to pomoći da usavršite jezičke vještine. Vizualno-prostorne vještine Prva vježba izgleda vrlo jednostavno - ali djeluje. Pri ulasku u neku prostoriju zapazite pet predmeta i njihovu lokaciju. Prilikom izlaska se sjetite svih predmeta i mjesta na kojem se nalaze. Prelako? Nakon dva sata se opet pokušajte sjetiti predmeta i njihovih lokacija. Drugi put dok budete čekali na nekog, iskoristite vrijeme i pokušajte vježbati na sličan način: pogledajte ispred sebe i zapazite sve što je u vašem vidnom polju. Kasnije se pokušajte sjetiti svega što ste vidjeli ( uključujući i detalja na predmetima i ljudima) i zapišite. Izvršne funkcije Za donošenje odluka i pretpostavki neprestano koristimo logiku i razum. Društvene aktivnosti pa čak i video igre mogu nam u tome pomoći. Kratka posjeta prijatelju popravlja intelektualne sposobnosti jer razgovor stimuliše mozak na postavljanje pitanja i davanje odgovora. Korisne su i video igre jer vježbaju strateško razmišljanje i rješavanje problema.

Bonus video: