Veljović će ispitati optuženog graničnog policajca

“U vezi sa navodima građanina Envera Dacića iz Rožaja, sa njim će biti ostvaren kontakt u narednom periodu“, piše u odgovoru Uprave policije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 10:49h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović najavio je da će ta služba ispitati navode otpuštenog graničnog policajca Envera Dacića, koji tvrdi da je rukovodilac granične policije u Beranama Veselin Krgović navodno otvorio švercerski koridor prema Kosovu, ali i drugu njegovu tvrdnju da u Mojkovcu postoji ilegalna fabrika duvana i da se preko graničnog prelaza i dalje švercuju cigarete, kafa, ljekovi i druga roba.

To je iz Veljovićevog kabineta saopšteno istraživaču za kršenje ljudskih prava Aleksandru Zekoviću, koji je, kako je saopštio, zatražio informaciju o aktivnostima koje je policija preduzela povodom provjere ovih Dacićevih navoda.

“U vezi sa navodima građanina Envera Dacića iz Rožaja, sa njim će biti ostvaren kontakt u narednom periodu“, navodi se u odgovoru Uprave policije, koji je stigao na adresu Zekovića.

Zekoviću je i saopšteno i to da se policija neće baviti izjavama penzionisanog kolege Šemsa Dedeića, koji je u intervjuu nedjeljniku “Monitor” govorio o prirodi i karakteristikama organizovanog kriminala i funkcionisanju kriminalnih grupa na granici sa Kosovom.

Takva operativna saznanja ukoliko ih je imao, prema ocjeni Veljovićevog kabineta, Dedeić je imao obavezu da podijeli sa njima za vrijeme svog radnog angažmana.

„Šemso Dedeić, penzionisani službenik Uprave policije, u periodu radnog angažmana u policijskoj organizaciji, bio je raspoređen na visokim operativnim pozicijama, kao rukovodilac Ispostave Rožaje i savjetnik direktora. Za to vrijeme, i pored toga što je bio u profesionalnoj obavezi, nije govorio o kriminalnim djelovanjima na području Rožaja”, poručuju iz policije.

Prema navodima iz pisma Zekoviću, policija o organizovanim oblicima kriminala na tom području ima određena saznanja i konkretne podatke.

U posljednjih nekoliko godina, kako podsjećaju, realizovano je i procesuirano više slučajeva organizovanog kriminala u vezi sa drogom i koruptivnim krivičnim djelima i pokušajima prekograničnog šverca.

“U tim akcijama, koje su trajale i po više mjeseci, radi identifikovanja kriminalne organizacije i dokumentovanja njihovog deliktnog ponašanja, procesuiran je značajan broj lica, među kojima je bilo naših i stranih državljana, ali i službenika Uprave policije i Uprave carina. U jednoj od tih akcija, uhapšen je rukovodilac Ispostave Granične policije Berane”, objašnjeno je iz policije.

Policija je radom na tom području, naglašava se u pismu, došla i do značajnih operativnih podataka, koji su rezultirali hapšenjima pripadnika organizovanih kriminalnih grupa u susjednim državama. Zeković je informacije o provjerama ova dva slučaja tražio i od Vrhovnog državnog tužilaštva, ali odgovor, kako tvrdi, nije dobio.

Bonus video: