Operacijom izliječili ženu od depresije

Medicinska sestra iz Velike Britanije koja je godinama bolovala od duboke depresije postala je prva osoba kojoj je bolest izliječena operacijom
0 komentar(a)
mozak, Foto: Bbc.co.uk
mozak, Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 25.01.2011. 10:34h

Zahvaljujući pionirskoj operaciji izvedenoj u Bristolu, 62-ogodišnja Sheila Cook ponovo uživa u životu, nakon što su je ljekari operacijom izliječili od teške depresije od koje bolovala više od deceniju.

Budući da njen mozak nije reagovao na antidepresive, ljekari su pokušali s DBS-om: riječ je o dubokoj stimulaciji dva dijela mozga preko elektroda koje se ugrađuju.

Hirurzi su u mozak ugradili tanke žice koje su povezane sa spravom sličnom pacemakeru ispod kože, a koja u redovnim razmacima šalje električne stimulacije.

Sheila je više od decenije patila od poremećaja koji ju je dovodio do pokušaja samouboistva, a u nekim fazama bolesti nije bila sposobna ni da se obuče. Zbog bolesti je na kraju morala da da otkaz na poslu, kao i njen suprug koji se brinuo o njoj.

'Jako smo zahvalni našoj pacijentkinji i cijeloj njenoj porodici koja je pristala na ovaj proces jer samo oni znaju kako izgleda dugogodišnja borba s depresijom', kazala je dr Andrea Malizia s bristolskog univerziteta.

Sheila Cook ne pati od depresije već godinu i, kako je kazala za Telegraf, nikad nije bila srećnija u životu i po prvi put na pravi način uživa u svojim unučadima.

Bonus video: