Vitamini C, D i E ne smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Klinička studija ispitivala je 14.641 ljekara prosječne starosti 64 godine koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E ili praznu pilulu, odnosno placebo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 09:32h

Najnovija istraživanja ukazuju na to da vitamini C i D ne smanjuju rizik od srčanih oboljenje, infarkta i moždanog udara, kao što se ranije vjerovalo, javlja BBC.

Jedna druga studija rađena među Japancima oboljelim od šećerne bolesti nije potvrdila da uzimanje malih doza aspirina može da preduprijedi bolesti srca i krvnih sudova.

Klinička studija ispitivala je 14.641 ljekara prosječne starosti 64 godine koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E ili praznu pilulu, odnosno placebo (prazna pilula koja ne sadrži nikakve aktivne sastojke) u toku osam godina. Oni koji su uzimali vitamine nijesu pokazali nikakvu razliku u nastanku srčanih oboljenja u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Naučnici sa Harvardskog medicinskog fakulteta gdje je klinička studija izvedena, smatraju da ljudi treba da se usmjere na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje rizičnih faktora kao što je masna hrana, kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Vitamin D sprečava kožne infekcije

Klinička studija s Kalifornijskog univerziteta potvrdila je da uzimanje pilula vitamina D povećava stvaranje zaštitne supstance koja se normalno nalazi u koži i koja može da spreči kožne infekcije, uključujući i ekcem.

Naučnici su utvrdili da redovno korišćenje pilula vitamina D koriguje defekt imunog sistema odgovornog za nastanak ekcema koji se javlja kod 10 do 20 odsto djece i jedan do 3 odsto odraslih.

Bonus video: