Oskaru se bliže sage o Fejsbuku i britanskoj monarhiji

Film "Društvena mreža" o počecima Fejsbuka, drama o britanskoj monarhiji "The King's Speech" i naučnofantastični hit "Početak" nadmetaće se s još sedam filmova za cijenjenu nagradu američkog Udruženja producenata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2011. 16:07h

Film "Društvena mreža" o počecima Fejsbuka, drama o britanskoj monarhiji "The King's Speech" i naučnofantastični hit "Početak" nadmetaće se s još sedam filmova za cijenjenu nagradu američkog Udruženja producenata (PGA).

Nominovani su i film o preživljavanju "127 Hours", triler "Black Swan", saga o boksu "The Fighter", priča o lezbijkama "The Kids Are All Right", triler "Grad lopova", animirani film "Priča o igračkama 3" i vestern "Čovjek zvani hrabrost", saopštilo je Udruženje filmskih i televizijskih producenata.

Proglašenje dobitnika zakazano je za 22. januar, tri dana pred objavu nominacija za Oskare. Hitovi "Čovjek zvani hrabrost" i "Početak" nalaze se i među nominovanima za nagradu američkog Udruženja scenarista.

Za esnafsku nagradu za najbolji originalni scenario konkurišu, uz naučnofantastični "Početak", ostvarenja "The Kids Are All Right", "Black Swan","The Fighter" i komedija "Please Give".

Vestern "Čovjek zvani hrabrost" i priča o preživljavanju "127 Hours" nominovani su za nagradu za najbolji scenario adaptiran prema literarnom predlošku. U toj kategoriji konkurenti su im priča o prevarantu "I Love You Phillip Morris", "Društvena mreža" i triler "Grad lopova". Imena dobitnika nagrada biće saopštena petog februara.

Od ostalih detalja ceremonije, saopšteno je da će američka glumica Mo'Nik pomagati u saopštavanju nominacija za Oskare, 25. januara. Ona će se pridružiti Tomu Šeraku, predsjedniku američke Akademije za filmske umjetnosti i nauke. Mo'Nik je prošle godine prvi put bila nominovana za Oskara i dobila je pozlaćenu statuetu za epizodnu ulogu u filmu "Precious".

Dodjela Oskara, 83. po redu, je 27. februara u Kodak teatru u Holivudu.

Bonus video: