Nije strašno ono što se dešava, već ono što mislite o tome

Ukrotite čudovišta u vašem umu. Stručnjaci ih zovu ANM-Automatske negativne misli. Ako ne naučite kako da ih zaustavite, upropatiće vam život....
265 pregleda 0 komentar(a)
Briga, Foto: Nadja Milovic
Briga, Foto: Nadja Milovic
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Da li ste ikada mislili da zbog toga što ste pojeli kolač, prekršili dijetu nikada nećete moći da postanete vitki? Da li ste mislili da ste zato što nijeste unaprijedjeni na poslu predrodjeni za neuspjeh ?

Nijeste sami. Čak i najveći optimisti nijesu otporni na negativne misli. Ponekad destruktivna priroda sumnji može biti pogubna.

Psiholozi sada vjeruju da samo osjećanje zbunjenosti može izazvati fizičke reakcije (crvenilo) tako da destruktivne misli mogu voditi u bolest, porast težine, probleme sa kožom.

Psihijatar dr Danijel Amen je ispitvao kako misli utiču na izgled, energiju i uspjeh dijete. Studija je pokazala da pretvaranjem negativnih misli u pozitivne mi možemo promijeniti naš život na bolje.

Negativne misli utiču na izgled i energiju

U knjizi “Promijenite mozak, promijenite tijelo” dr Amen identifikuje automatske negativne misli –ANM koje opisuje kao glasove koji nam govore: nijesi dovoljno dobar, nijesi dovoljno vitka, nijesi dobra ćerka, dobar muž, student….

Moguće je razviti tehnike koje se suprotstavljaju ANM, koje zaustavljaju greške i onemogućavaju njihov povratak. Mozak je moćan organ. Ako sebe vidite kao debele, naborane, zaboravne može se povećati proizvodnja hormona stresa koji utiče na zdravlje, težinu, mišljenje. Negativne misli mogu da izazovu da se loše stvari dešavaju.

Razvijte strategiju u mozgu za uništavanje ANM. Kad ste uznemireni, frustrirani ispišite svoje negativne misli, zatim napišite ispravne misli i oslobodite se negativnih.

Odlučite da ne slušate negativne misli. Ako to radite, misli će dovoditi do toga da se vaše tijelo mijenja i da izgleda onako kako ste oduvijek željeli. Vaše tijelo slijedi vaš mozak. Ono nema izbora.

Evo neke od misli, koje vam mogu zagorčati život :

1.Sve ili ništa:

Ovo crno-bijelo razmišljanje vodi vas da vjerujete da je sve ili dobro ili loše. Potpuno je pogrešno da mislimo ako smo propustili jedan dan treninga da to znači da samo nedisciplinovani. ANM- “Uvijek”, “Nikad”, “Svaki put” i “Svako” Ako kažete “ja nikad neću smršati” vi se ponašate kao da ste izgubili kontrolu nad sobom.

Ispravno je: da ako napravite jednu grešku ne znači da treba da odustanete.Ispravno je nikad ne reci nikad – stavi po strani generalizacije.

2. Fokusiranje na negativno

Negativna razmišljanja će vas brže dovesti do odustajanja.

Ispravno je: pokušajte da napravite pozitivno analizu i tako popravite raspoloženje. 3. Razmišljanje sa osjećanjima

Kada pretpostavljate da je vaše osjećanje u vezi nečega tačno vi se ne dvoumite se.

Ispravno je: misliti uključujući logiku – tražiti dokaze koji podržavaju ili osporavaju vaše stavove.

4. Krivica

Upotreba riječi kao “treba” i “mora” uvijek pokraću osjećanje krivice i dovode do gubitka kontrole.

Ispravno je: Izbjegavati osjećanje krivice. Uradite što možete ali ne na štetu vašeg zdravlja i riječ “mora” koristite samo kad vam odgovara.

5.Etiketiranje

Ako etiketirate sebe, kao ja sam gubitnik, vi odustajete od kontrole i počinjete vjerovati u negativne misli. Ovaj odustajući stav znači da će te vi lako odustati od vaših namjera.

Ispravno je: Izbjegavajte etiketiranje i za promjenu govorite “ja nijesam gubitnik” 6. Vjerovanje u sudbinu

Predviđanje najgorih situacija čak i ako ne znamo šta će se desiti. Ove misli su veoma česte i veoma brzo zagospodare našim umom. Ove misli su toliko jake da mogu da dovedu do toga da se te loše stvrai i dogode.

Ispravno je: zapitati se da li imate pravo da proričete sudbinu. Ne znate kako će se događaji u budućnosti odvijati. Budite otvoreni prema budućnosti na pozitivan način.

7. Čitanje misli

Kad mislite da znate šta neko misli kao npr. “gledao je u moj stomak mora da misli da sam debeo”

Ispravno je: Vi ne možete znati šta drugi ljudi misle. Kad vas neko posmatra to ne znači da sudi o vama.

8. Okrivljivanje drugih

Otrovno je okrivljivati druge I prebacivati odgovornost na njih za sopstvene neuspjehe i greške. Kad počnete sa rečenicom ti si kriv, kvarite svoj život i sebe doživljavate kao žrtvu.

Ispravno je: Vi ste odgovorni za tok vašeg života. Ne možete kriviti ostale

Bonus video: