“Tragovi i odjeci” Dragana Karadžića u “Pizani”

Dragan Karadžić je Fakultet likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine. Samostalno je izlagao na 59 izložbi u zemlji i inostranstvu
154 pregleda 1 komentar(a)
Vedrine Dragana Karadžića, Foto: Printscreen
Vedrine Dragana Karadžića, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.03.2018. 09:46h

Izložba slika, crteža i akvarela akademskog slikara Dragana Karadžića, pod nazivom “Tragovi i odjeci” biće otvorena sjutra, u 19 sati u podgoričkoj galeriji “Pizana”.

Izložbu će otvoriti predsjednik CANU, Dragan Vukčević. Izložba obuhvata pedeset novih slika, crteža i akvarela nastalih tokom 2017. godine i biće dostupna publici narednih dvadeset dana.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je u uvodnom tekstu za katalog u izdanju galerije Pizana, između ostalog zapisala:

“Čitav opus slikara Dragana Karadžića je u svojim polazištima okrenut ka dubokom i delikatnom osjećanju prirode i njenim univerzalnim kategorijama. I pored daleke asocijativnosti na pejzažu nekim radovima, pažljiviji gledalac će primijetiti da umjetnikov odnos prema prirodi nije puko prenošenje doživljaja, impresija krajolika, već transponovanje u slikovno polje vanvremenskih ritmova tla, vazduha, vode, po principima koji su podudarni sa istočnjačkom filozofijom. Misao i osjećanje prostora (spoljašnjeg i unutarnjeg) transformiše u novu formu likovne realnosti koja je izvan pojavnog i čulnog, izvan vremenske kauzalnosti. Kada se uzmu u obzir i umjetnikova živa radoznalost duha, refleksivnost, lirska osjetljivost, široka erudicija, zanimanje za muziku i literaturu koji su fino utkani u njegovu poetiku, zadobijaju se obrisi predstave o složenosti slojeva i značenja stvaralaštva”.

Dragan Karadžić je Fakultet likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod istog profesora magistrirao je 1980. godine. Samostalno je izlagao na 59 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Kolektivno je izlagao na više od 390 izložbi u većini jugoslovenskih centara, zatim u Parizu, Beču, Briselu, Oslu, Malti, Kairu, Tokiju, Rimu, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi...

Dobitnik je 23 nagrade, među kojima su trinaestojulska nagrada RCG 1995. godine, nagrada Milunović, Stijović, Lubarda na Tradicionalnoj izložbi 1997. i 1999. godine. Dobitnik je Plakete sa statusom istaknutog kulturnog stvaraoca od 2010. godine. Godine 2014. dobio je Specijalno priznanje za izvanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža, Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje.

Za redovnog člana CANU izabran je 2003. godine.

Bonus video: