Očuvanje životne sredine u Velikoj Britaniji

Zaštita i očuvanje životne sredine bili su prioritet tokom faze planiranja, konstrukcije i izgradnje “najzelenijeg” Olimpijskog parka u istoriji Olimpijskih igara
0 komentar(a)
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti screenshot
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 25.03.2018. 13:29h

Pitanja vezana za ekologiju su veoma važna za Veliku Britaniju. Ljudi se ovdje zaista trude da sačuvaju životnu sredinu.

Cijela nacija pokušava da smanji uticaj koji njihov svakodnevni život ima na planetu, što zauzvrat znači smanjenje emisije ugljen-dioksida.

U Britaniji se nalazi najveća prašuma u zatvorenom prostoru na svijetu, koja se koristi za ekološka istraživanja.

Pogledajte priču o projektu Idn u Kornvolu. To je mjesto gdje se „zelene“ ideje istražuju i grade da bi se isprobao i smanjio uticaj na životnu sredinu i bio je tako uspješan da ga posjećuju turisti iz čitavog svijeta .

Sunce je još jedan važan izvor obnovljive energije. Solar Senturi je vodeća kompanije u oblasti solarne energije. Paneli koriste sunčeve zrake da sakupljaju energiju. Ova tehnologija postaje sve efikasnija kao način stvaranja energije.

Nagrađena britanska kompanija 'Kvajet Revolušn' (Tiha Revolucija) je razvila turbinu sa uspravnom osom koja može da se stavi praktično svuda i skoro je nečujna.Turbina je mala i tako može da hvata mali vjetar. Njena zapremina ne dovodi u pitanje njenu efikasnost, jer turbina skuplja puno snage, što je iznenađujuće.

Koliko Britanci vode računna o prirodi i koliko su svjesni važnosti njenog očuvanja govori i podatak da je čtav park dizajniran da bude „najzeleniji“ Olimpijski park u istoriji Olimpijskih Igara. Zaštita i očuvanje životne sredine bili su prioriteti tokom faze planiranja, konstrukcije i izgradnje.

Novu epizodu serije Britanija je Velika pogledajte večeras od 21:45h na Televiziji Vijesti.

Bonus video: